Nem akart tortát sütni egy melegpár esküvőjére, bíróság figyelmeztette

-

Egy amerikai cukrász azzal védekezett, nem akart olyan ügyet szolgálni, amivel nem ért egyet.


Nem hivatkozhat vallási meggyőződésére az az amerikai cukrász, aki nem készítette el egy azonos nemű pár esküvői tortáját - mondta ki az amerikai Colorado állam fellebbviteli bírósága.

Jack Phillips amerikai cukrász azzal indokolta, hogy nem készíti el egy meleg pár esküvői tortáját, hogy ez az ő keresztény hitének elveivel ütközik. Elmondása szerint nem okoz problémát neki, hogy kiszolgálja a melegeket, azonban egy esküvői torta elkészítése sértené a hitét.

A bírósági döntés értelmében a tortarendelést visszautasítót cukrászt pénzbírsággal sújthatják, ha a jövőben is előfordul vele hasonló eset.

A cukrász ügyvédei kilátásba helyezték a döntés elleni fellebbezést a szövetségi legfelsőbb bírósághoz, hiszen mint mondták, "a régóta dédelgetett amerikai szabadság" csökken, ha Phillipsnek a művészi tehetségével olyan ügyet kell szolgálnia, amivel nem ért egyet.

Charlie Craig és David Mullins 2012-ben házasodott össze Massachusettsben, a szertartás után pedig Coloradóban szerettek volna ünnepelni.

Az amerikai legfelsőbb bíróság ebben az évben legalizálta az azonos neműek házasságát az egész országban, így a mostani döntést a melegjogi aktivisták újabb győzelemként értékelték.