Nem akart börtönbe menni, ezért öngyilkos lett az ozorai polgárőr

-

HÁTTÉR

Egy videóban búcsúzott el, amelyet később kirakott a YouTube-ra felesége.


Öngyilkos lett Gárer János ozorai polgárőr, akinek május 5-én kellett volna négy és fél évre börtönbe vonulnia. Halálát megelőzően egy videót készített mobiltelefonjával, a felvételt tartalmazó memóriakártyát a feleségének adta oda azzal, hogy csak később nézheti meg, és majd rakja ki az internetre. A feleség ezt meg is tette, a nőt a Népszabadság kereste meg.


Ez alapján úgy tűnik, az ügy abból indult ki, hogy Gárernek egy ismerőse 2010-ben elárulta, hogy egy uzsorás szorongatja. Ezért ő később többször is felhívta az uzsorást, és pár dologgal megfenyegette, olyanokat mondott, hogy „a felesége rúdon fog táncolni olaszban”, valamint ha nem fizet félmillió forintot, kölcsönlevelek alapján feljelenti.

Az uzsorás azonban egy rendőr barátjával együtt lebuktatta a zsarolási kísérletet. Ezért első fokon három évre ítélték Gárert, amit a másodfok is megerősített. Ezt megelőzően, 2007-ben csalás miatt másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, ami szintén letöltendővé vált.

A férfi perújrafelvétel kezdeményezett, és Áder Jánostól is kegyelmet kért, mert állítása szerint megbánta amit tett, azóta megváltozott, valamint túlzottnak is ítélte a büntetését.

Időközben Ozorán polgárőr is lett, tavaly őt választották az év polgárőrének, miután egy lefülelt drogkereskedő késsel megsebesítette. Az árvízben és a hóhelyzetben is segített, amiért a Polgárőr Érdemkereszt Aranyfokozatát is megkapta.

Felesége szerint ezeket nem a kegyelemért tette, hanem azért mert mindig is utálta a bűnözést, ezért is hordott állandóan terepszínű ruhákat.

Miután megkapta az értesítőt arról, hogy börtönbe kell vonulnia, összeomlott. A most kitett videón arról panaszkodott, hogy a bíró letegezte őt, a felesége mellét nézte, valamint azt sem vették figyelembe, hogy mindent megtett azért, hogy észrevegyék, nem veszélyes a társadalomra.

A fenyegetés tényét elismerte a videóban, de szerinte olyanokkal is vádolták, amit nem tett meg.

A videót itt tekintheti meg.


Van segítség!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116 123 ingyenes lelkielsősegély-számot, vagy keresse fel a suicidprevencio.hu weboldalt!