Nem akarnak üres kézzel távozni Las Vegasból a birkózóink

-

A Magyar Birkózó Szövetség négy-öt olimpiai kvóta megszerzését várja a válogatottól a szeptember 7-én kezdődő Las Vegas-i világbajnokságon.


Németh Szilárd elnök négy-öt olimpiai kvótát vár a birkózóktól a Las Vegas-i vébén, ám a kvalifikációs időszak végére hat-kilenc riói indulóval számol. A kötöttfogástól négy-öt, a szabadfogástól és a női szakágtól egyaránt egy-két kvóta megszerzését várja.

Las Vegasban – ahol minden olimpiai súlycsoportban az első hat jut ki a játékokra – a magyarok kötöttfogásban mind a nyolc, szabadfogásban hét, a nőknél pedig hat kategóriában lesznek érdekeltek.


Csak Módos sérült

Struhács György kötöttfogású szövetségi kapitány sikeresnek értékelte a felkészülést, sérültje is csak egy van, az év elején a válla miatt kidőlt Módos Péter, aki a jövő évi kvalifikációs versenyekre lesz ismét bevethető. A szakember legalább két kvótát vár a csapatától, de három, sőt akár négy sem elképzelhetetlen szerinte.

„Ha három lesz, nagyon fogunk örülni, a néggyel pedig már nagyon boldogan, jó szájízzel térnénk haza” – mondta az edző, aki az olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Lőrincz Tamástól (66 kg) egyértelműen várja az érmes szereplést. Mellette a vb- és Eb-győztes Bácsi Péter (75 kg), a kétszeres vb-harmadik Lőrincz Viktor (85 kg) és a 2009-es világbajnok Kiss Balázs (98 kg) tartozik azok közé, akik jó eséllyel pályáznak arra, hogy már a vébén kiharcolják a riói részvételt. Érmet pedig a nem olimpiai súlyban induló Korpási Bálinttól (71 kg) is vár.


Feljövőben a nők

A női szakággal kapcsolatos várakozásokról Komáromi Tibor, a szövetség szakmai alelnöke beszélt, miután Wöller Ákos kapitány betegség miatt nem volt jelen az eseményen. Az alelnök a csapat két legerősebb tagját, Sastin Mariannát és Barka Emesét emelte ki. A két versenyző idén megküzdött egymással az olimpiai súlynak számító 58 kiló válogatott helyéért, melyből a 2013-as világbajnok Sastin jött ki jobban. Tőle a kvóta az elvárás, míg az így a nem olimpiai 60 kilóban induló Barkától a győzelem.

Komáromi Tibor azt is hozzátette, hogy a női szakág egyre erősebb lesz, s úgy véli, hogy igazán a következő olimpiai ciklusban érhet majd el igazán nagy eredményt.


Oroszok mindenhol

A szabadfogásúak jelenleg Ukrajnában vannak edzőtáborban, Gulyás István szakvezető telefonon „jelentkezett be” a hétfői sajtótájékoztatóra. A kapitány két-négy kvótát vár a kvalifikációs versenyek végére, ugyanakkor leszögezte, hogy az olimpia előtti vébék mindig sokkal erősebbek. Szerinte idén is rengeteg orosz versenyző tűnik majd fel más országok csapataiban, azaz a konkurencia óriási lesz.


Sastin formában

A sajtótájékoztatón Lőrincz Tamás, Bácsi Péter, Sastin Marianna és Barka Emese is bizakodóan nyilatkozott. A két kötöttfogású egyaránt azt hangsúlyozta, hogy a mindig problémás fogyasztás eddig nagyon jól alakul, s jól érzik magukat a bőrükben, míg Sastin és Barka egyaránt úgy érzi, jó formában van és képes elérni céljait.

„Nagyon pozitívan állok a vb-hez, mert jobb állapotban érzem magam, mint a 2013-as budapesti világbajnokság előtt” – mondta Sastin.


Megbecsült bajnokok

A sajtótájékoztató indításaként Németh Szilárd elnök személyesen is köszöntötte az augusztus 20-án magas állami kitüntetésben (Magyar Érdemrend Középkeresztje Polgári Tagozat) részesített Varga János olimpiai bajnokot, illetve – igaz, távollétében – a kétszeres Eb-győztes Kiss Ferencet (Magyar Érdemrend Lovagkereszt Polgári Tagozat). Németh hangsúlyozta, hogy januári elnökké választásakor az új vezetés vállalásai között volt, hogy a korábbinál sokkal jobban megbecsülik majd a sportág büszkeségeit, a korábbi sikeres birkózókat, s erre törekednek a későbbiekben is.

Az elnök az idei utánpótlásversenyek eredményeire is kitért, kiemelve, hogy a kadet vb még csak most kezdődik majd, de már így is rekordnak számító 21 érmet szereztek világversenyeken a fiatal magyar birkózók.