Nem akarnak menekülttábort Líbiában

Forrás: MTI/AP/Olasz haditengerészet

-

Ellenzi a líbiai külügyminiszter, hogy Líbiában uniós menekültbefogadó központok épüljenek.


Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) konferenciáján felszólaló Mohammed Táher Sziala úgy vélte, hogy az unió az emberek visszaküldésével lemond a menekültekkel szembeni felelősségéről, amelyet így helyette Líbiának kellene viselnie. Aláhúzta: Líbia nem a menekültek átjáró országa.

Orbán Viktor miniszterelnök szeptember végén, egy bécsi megbeszélésen vetette fel, hogy Líbiában kellene létrehozni egy, akár milliónyi menekültet befogadni képes tábort, ahol az EU elbírálhatná menedékkérelmüket, mielőtt az Unió területére lépnének. Az ötletet később az Európai Bizottság is megtámadta, mondván: nincs lehetőség uniós menedékkérelem beadására az EU határain kívül.

A szerdán és csütörtökön zajló bécsi EBESZ-konferencia a terrorizmussal, a menekültüggyel és a migrációban érintett fiatalok helyzetével is foglalkozik. A Vincenzo Amendola olasz külügyi államtitkár által ismertetett adatok szerint az elmúlt egy hétben 11 ezer embert mentettek ki a Földközi-tengerből. Mint mondta: a fiatalok a valóság elől menekülnek otthonaikból.

Martin Kobler, az ENSZ líbiai különmegbízottja arra hívta fel a figyelmet, hogy Líbia lakosságának kétharmada 35 év alatti. Úgy vélte, hogy a fiataloknak jelentős politikai szerepet kell szánni az ország újjáépítésében.

Ausztria 2017. január elsejétől tölti be a soros EBESZ-elnöki tisztséget. Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter arról beszélt, hogy a radikalizálódás elleni harc lesz majd az osztrák EBESZ-elnökség célkitűzése. "A szélsőségesek radikalizálják a fiataljainkat" - mondta a miniszter, akinek közlése szerint az EBESZ tagországaiból eddig több mint tízezren, Ausztriából pedig mintegy háromszázan utaztak Szíriába vagy Irakba, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet kötelékében harcoljanak.