Nem akarjuk megvárni, hogy a tányérunkba essen a focilabda

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

Még azelőtt szeretnék eladni 30 évvel ezelőtt épített házaikat a kozármislenyiek, hogy elkészül a városban az új stadion. A Nemzet Stadionfejlesztési Program keretében 440 millió forintot kaptak az államtól új pályára és lelátóra, orvosi szobára, közvetítő helyiségre. A pénzt még a klubvezetés szerint sem sikerült okosan elkölteni. Közben itt az újabb ígéret: kézilabda edzőcsarnok is lesz a hatezres városban.


Hangos a fűnyíró a pécsi Verseny utcai sportpályán, még néhány kör, és perceken belül kezdődik a kozármislenyi focicsapat edzése. A gondnok ráérősen álldogál a pálya szélén, felügyeli a fűnyíró munkáját, miközben legyintve odaszól, „kár sietni, kapkodni, ez egy menyasszonyi csapat, jönnek, amikor jönnek”.


Utolsó körök a PVSK Verseny utcai pályáján, itt edz jelenleg a Kozármisleny.


A csapat az NB II-ben játszott, de visszacsúszott az NB III-ba, 14 ponttal vezeti a mezőnyt. Mögötte fej-fej mellett a szegedi SZEOL SC és a Komlói Bányász. Nincs egy hete, hogy Pécsen, a Várkői-stadionban edzenek. A kozármislenyi pályát ugyanis bontják, újat építenek helyette. A város 440 millió forintot kapott a Nemzeti Stadionfejlesztési Programban.

Itt szedtük össze, hogy mely csapatoknak, mennyi pénz jutott a 2013-ban meghirdetett állami keretből. Kozármislenyhez hasonló összeget kapott Ajka, Balmazújváros, Cegléd, Sopron, Szolnok és Tatabánya is. A Nemzeti Stadionfejlesztési Programban, 2014 és 2016 között 26 csapat osztozik több mint 21 milliárd forinton.

A kozármislenyieknek eredetileg 400 millió forintot szántak, csakhogy ennyi pénzért nem akadt senki, aki felépítette volna az új stadiont. Hét cég jelentkezett, a legalacsonyabb ajánlat is 440 milliós volt, egy sellyei vállalkozás, az O és R Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. adta, végül ezt a céget bízta meg a munkával az önkormányzat. De csak azután, hogy még kért és kapott az államtól plusz 40 millió forintot. A kft. 1995-ben alakult, stadiont eddig nem épített, honlapján viszont az olvasható, hogy „a térség építőiparának meghatározó szereplője”, nettó árbevétele 2014-ben már meghaladta az 1 milliárd forintot.


Ott fognak kínlódni, futkározni hátul

– mutatja a gondnok, amikor feltűnnek a játékosok, élükön a vezetőedzővel. Németh Zsolt azt mondja, a csapatban az átlagéletkor 23 év, sokan még tanulnak. A 18 játékosból mindössze 4 kozármislenyi, a többiek Pécsen vagy Pécs környékén laknak, és egyáltalán nem örülnek, hogy a bajnokság kellős közepén kiszakították őket a megszokott környezetükből. A vezetőedző szerint edzésre a régi pálya is jó volt, meccseket viszont nem tudtak volna ott játszani, mert az MLSZ 2014-ben úgy változtatta meg az NB II-es csapatok pálya- és a lelátó-méretére is vonatkozó szabályokat, hogy azoknak a kisvárosi stadion semmilyen szempontból nem felelt meg.

- Ha magasabb osztályba kerülünk, akkor nem felel meg az a pálya – magyarázza Németh Zsolt.

- De most NB III-ban játszanak.

- Igen, de ha följebb megyünk, akkor kell.

- Ha följebb mennek.

- Így van.

- Nem gondolja, hogy túl sok a ha?

- Nem. Az egyébként sem egy új stadion lesz.

- Hanem mi?

- Stadion az, aminek lelátója is van.

- Ennek nem lesz?

- De.

- Akkor Ön szerint mi épül Kozármislenyben?

- Pályarekonstrukció zajlik.

- 440 millióért?

- Nekem ehhez semmi közöm – teszi fel mindkét kezét, és ismét a játékosok felé fordul, „lépjél be!”.


A Gyula elleni meccsre készül a kozármislenyi csapat.


A Párbeszéd Magyarországért képviselője, Szabó Tímea is megkérdezte, hogy „Milyen érvek szólnak a Kozármislenynél épülő stadion mellett?” Mire a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, Fónagy János írásban azt válaszolta, hogy „Kozármisleny sportszerető város, a településen a szabadidő eltöltésére műfüves labdarúgópálya, sportcsarnok, fitneszcentrum és lovaglási lehetőség jelenleg is rendelkezésre áll”. A kozármislenyi focisták 7 éven át játszottak az NB II-ben, ezalatt kétszer másodikok voltak, és az NB III-ban az első évben szintén másodikok lettek. „A kormány ezekre az eredményekre tekintettel nyújtott támogatást a városnak” – indokolta az államtitkár.

Hoppál Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője a kozármislenyi Csevegő című lapnak úgy nyilatkozott, hogy


Kozármisleny ebben a sport történelemben egy fiatal hajtásnak számít, mégis erőteljes és sok gyümölcsöt hoz.

A városban 6 ezernél is többen laknak, és akárkit kérdezünk, hogy szereti-e a sportot, bólogat. A fitneszcentrum, amelyre Fónagy János írásbeli válaszában hivatkozott, már bezárt. A legtöbben kosaraznak, kézilabdáznak vagy fociznak. A kozármislenyi általános iskolában hamarabb bevezették a mindennapi testnevelést, mint ahogyan az a Fidesznek eszébe jutott volna.


Baris Ferenc


Baris Ferenc szabad idejében konditerembe jár. Ottjártunkkor épp a sövényt vágja. „Ez a huppogás megy egy hete” – panaszolja. Bármivel próbálkozik, képtelen elnyomni a gépek zaját. A házától nem messze, éppen átellenben, az Alkotmány téren markoló kanalazza a földet, körös körül sitthalom, a lelátó darabokban, szanaszét. A 440 milliós állami pénzből nem csak új pálya épül, hanem 600 férőhelyes lelátó, kispad, játékvezetői öltöző, gyúróhelyiség, vizes blokk, orvosi szoba és a sajtónak közvetítő helyiség is. Ha minden jól és a terveknek megfelelően halad, november végére végeznek a munkával.

„1980-ban egy csendes faluba költöztem, körülöttem csak kukoricaföld volt. Most, ha meccs van, a környék katasztrofális, verik a nagy dobot, kiabálnak” – sorolja Barsi Ferenc, hogy miért lett élhetetlen az egykor csendes kisváros. Meccsre nem jár, „minek, látom az emeletről is, ha akarom, de a magyar foci egyébként sem érdekel”. A 440 millió forintot, amit az új létesítményre költenek, túlzásnak érzi. „Nálunk gazdagabb országok se rázzák magukat ennyire, csak ha minden rendben van” – magyarázza, majd arra kér, kérdezősködjek inkább az utca túloldalán, „ott a tányér is leesik az asztalról, ha meccs van, most meg az új pályát is rájuk tolják”.


Mindenről az MLSZ tehet?

A focipályát – az MLSZ előírásainak megfelelően - méterekkel meg kell hosszabbítani. A pálya egyik oldalán tornacsarnok, a másikon tornaterem, a harmadikon horgásztó, a negyediken lakóházak vannak, az önkormányzat úgy döntött, utóbbi felé terjeszkedik. Valószínűleg kivágják a házak előtti fákat, cserébe új járdát ígérnek. Senki sem tudja megmondani, pontosan hol ér majd véget a focipálya. A kapuktól nem messze, a betonon piros krétával hagytak jelet, talán az jelöli a kerítés szélét. A lakók azt is csak találgatják, hogy lesz-e 6 méteres zajvédő fal vagy sem. Van, aki úgy tudja, hogy betonkerítést építenek a házak elé, és arra teszik majd a hangfogót. Biztosat nem tudni.


Kozármisleny, stadion, foci

Király János


„Kijövök a házból és nekimegyek a falnak” – hőköl hátra Király János mutatva, hogy mire számít, ha elkészül az új pálya és vele együtt az új kerítés. Szereti a focit, a csapat minden meccsén ott van, de szerinte „az, ami itt most folyik, túlzás”, különösen, hogy 150-nél több szurkoló nem szokott kimenni a meccsekre. Úgy emlékszik, a legtöbben, 600-an akkor voltak a lelátókon, amikor


jött a Pécs, és kiparancsolták még a gyerekeket is az iskolából.

A stadionépítés ügyében kétszer is volt közmeghallgatás. Hiába. A 2014-ben, frissen megválasztott polgármester hajthatatlan, a kozármislenyiek szerint a meghallgatásokon azzal érvelt, hogy a városban ő fújja a passzátszelet, és az a terület, ahol a pálya, meg a kerítés lesz, közterület, a lakóknak ahhoz semmi közük. ”De ha nincs levágva a fű, azonnal megbüntetnek” – fakad ki Király Jánosné. „Szép volt ez így is, minek ebbe ennyi pénzt beleölni?” – húzza szorosabbra magán a kardigánt, hideg szél támad a város szélén.


Kozármisleny, stadion, foci

Kesztyűs József


Volt, aki aláírást gyűjtött az építkezés ellen, Kesztyűs József az önkormányzatot perelte be 10 millió forintra, miután egy értékbecslő szerint azzal, hogy közvetlenül a szomszédjában lesz az új stadion, legalább 30 százalékkal kevesebbet ér majd a háza. Az sem vigasztalja, hogy Orbán Viktor is megmondta a parlamentben, „a kert végében lévő stadion olyan, mintha egy autópálya közlekedne ott”.Ő erre azzal vág vissza, hogy Felcsúton nem akarja mindenki pikk-pakk eladni a házát, bezzeg Kozármislenyben egy egész utca eladó. „Nem lehet így élni” – mondja.

Kesztyűséktől két házzal lejjebb is tábla lóg a kapun: Ez a ház eladó. Tulajdonosa azt mondja, nem szeretnék megvárni, amíg a tányérjukba esik a labda. A kétszintes házra eddig egy jelentkező akadt, „egy focista családja”.


Kozármisleny, stadion, foci

Feleki Attila, a kozármislenyi fociklub igazgatója és tulajdonosa


A kozármislenyi futballklub elnöke és tulajdonosa megérti, hogy elegük van az embereknek, „ez nem egy halk sport” – ismeri el Feleki Attila. Eleinte próbálta csitítani a vihart a lakók és az önkormányzat között, de mára feladta, sokszor neki sem felhőtlen a viszonya az új polgármesterrel.

A viszály 2015 nyarán kezdődött: a fociklub tulajdonosának, aki egy személyben a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó HR-Rent Kft. ügyvezető-igazgatója is, elege lett abból, hogy 3 egymást követő évben egyetlen forintot sem kaptak az önkormányzattól, noha egy korábbi megállapodás szerint évente 10 millió forint járt volna nekik. Dühében akkor egy forintért átadta volna a csapatot az önkormányzatnak, végül meggondolta magát, megoldódott a probléma, a polgármesterrel ugyanis megegyeztek, hogy 2020-ig évente 17,5 millió forintot kap a csapat. A klub éves költségvetése 70 millió forint, ebből 30 millió a TAO-támogatás, a hiányzó összeget a szponzorok és a tulajdonos dobják össze. „Ez olyan, mint a horgászás, hobbi, szenvedély” – ad rövid magyarázatot arra, hogy miért jó mégis fociklub-tulajdonosnak lenni.

A városban azt hallani, elsősorban neki köszönhető, hogy Kozármislenybe dől a pénz. „440 millió forint nem is sok ahhoz képest, hogy mennyi itt nevelődött kozármislenyi focista kapott már profi szerződést” – érvel, és ő is, akárcsak a vezetőedző, állítja, nem stadiont építenek.


A stadion a Groupama arénánál kezdődik, ez egy futballcentrum lesz,

amire szükség van, mert a csapat szerinte jó eséllyel visszakerül az NB II-be. „Egy ilyen beruházás általában két évig tart, ha májusban kiderül, hogy feljutunk, májusról júniusra nehéz stadiont építeni.”


Amit adnak, fogadd el

Feleki Attila nem éppen így képzelte az építkezést: ő nem a régi pályát hosszabbította volna meg, hanem a város határában, egy völgyben teljesen új stadiont húzott volna fel, és mellette a régit is megtartotta volna. Terveket is készíttetett, ezeket a Nemzeti Stadionfejlesztési Program hivatalos közbeszerzési tanácsadója, a BMSK Zrt. is elfogadta, csakhogy az önkormányzati választás közbeszólt: az új polgármester, Biró Károly hallani sem akart a szabad terület beépítéséről, ragaszkodott a pályafelújításhoz. „A város kapta a pénzt, írta ki a közbeszerzést, döntött a helyszínről, noha én és a futball nyerte a pénzt, maradjunk ennyiben” – zárja le a témát a klubtulajdonos.


Kozármisleny, stadion, foci, panoráma

Itt lett volna az új stadion.


Kerestük a polgármestert, Bíró Károly nem akart interjút adni. Kérdéseinket elküldtük e-mailben, választ így sem kaptunk.

A városban 1985-ben kezdték el a helyiek építeni a focipályát. „A járdámon hegesztették a korlátokat, a kapufát” – emlékszik vissza Király János. Az akkor még Damjanich SE-ként játszó csapat a megyei első osztályig jutott. A helyiek szerint most sem a focival van baj, hanem az ész nélküli bővítéssel. „A régi pálya a szívünkhöz nőtt, ez meg a mérgünkhöz” – mondja egyikük, és fejével a munkagépek felé bök.


Kozármisleny, stadion, foci

Egészen közel épül a házakhoz az új stadion.


Feleki Attila szerint az új futballcentrum fenntartása 1 forinttal sem kerül majd többe, mint a régié, „ugyanannyit kell vágni ott is a füvet”. Edzeni viszont nem lehet majd ugyanúgy, mint régen, „jó, ha heti 1 vagy 2 edzést meg tudunk tartani, különben mire hétvége lesz, és kezdődik a meccs, tönkremegy a gyep”. Hiába épül a 6 ezres városban 600 férőhellyel, 440 millió forintból új stadion, a csapatnak új edzőpálya is kell, ehhez pedig valószínűleg utazgatniuk kell majd a játékosoknak.


Kozármisleny, stadion, foci

Még az is lehet, hogy hiába épül új stadion Kozármislenyben, a focistáknak Pécsre kell utazniuk edzésre.


Szerettük volna megkérdezni a polgármestertől azt is, hogy vajon nem lehetett volna másképp elkölteni a pénzt, továbbá, mit akar az önkormányzat azzal a területtel, ahová a korábbi tervek készültek, és amit a lakók is elfogadnak. Nem érkezett válasz.

A helyi lapból tudható, hogy nemcsak új stadion, hanem új kézilabda edzőcsarnok is lesz Kozármislenyben, és a pénzt erre is a kormány adja majd.