Nem akarják fizetni a britek a Buckingham-palota felújítását

Fotó: AFP / JUSTIN TALLIS

-

369 millió fontba kerül a királyi rezidencia tatarozása.


Már 140 ezren írtak alá egy online petíciót, amelyben azt követelik, hogy az uralkodó família saját maga finanszírozza a Buckingham-palota felújítását.

A brit kormány és a palota múlt héten jelentette be, hogy jövő tavasszal kezdik meg a jó ideje omladozó londoni rezidencia tíz évig tartó felújítását. A költségvetés 369 millió fontot szán a munkálatokra, a pénzt az uralkodó személyi kiadásaira létrehozott állami apanázs, a Sovereign Grant átmeneti emelésével oldják meg.

A britek a pénzügyi válság óta különösen szigorúak az állami és az uralkodói kiadásokkal kapcsolatosan. Azt mondják, ha országszerte válság van a lakhatás terén, bajban van a brit Országos Egészségügyi Szolgálat, és több szolgáltatás költségvetéséből kell lefaragni, akkor nem kellene a lakosságot tovább terhelni, pláne úgy, hogy az uralkodó vagyona felbecsülhetetlen.

Az ellenzéki Munkáspárt ugyancsak a költségek egy részének átvállalására szólította fel a királyi családot, ugyanakkor elutasította azt a felvetést, hogy a munkálatok egészét az uralkodó finanszírozza.

A The Sunday Times 2015-ös ranglistája szerint II. Erzsébet vagyona nagyjából 340 millió font, és ezzel ő Nagy-Britannia 302. leggazdagabb embere.