Nem akar muszlim közösséget a cseh kormány

Fotó: MTI/EPA / Sedat Suna

-

A prágai kormányfő közös európai hadsereget szeretne.


Nem szeretné a prágai kormány, hogy erős muszlim közösség alakuljon ki Csehországban - mondta Bohuslav Sobotka. A miniszterelnök szerint nem szabad azt állítani, hogy minden muszlim menekült terrorista, de Csehország azzal sem ért egyet, hogy ellenőrzés nélkül bárkit befogadjon, ahogy azt a múlt évben Németország tette. Szerinte a korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy Európa nem volt képes a muszlim bevándorlók sikeres integrációjára.

Csehországban "nincs semmiféle erős muszlim közösség. Az igazat megvallva nem is szeretnénk, hogy itt bármiféle erős muszlim közösség kialakuljon, tekintettel a másutt már látható problémákra is" - mondta Sobotka, aki a bevándorlás és a terrorizmus problémáját a csütörtökön Prágába látogató Angela Merkel német kancellárral is megvitatja.

Sobotka szerint a menekültválság is megmutatta, hogy Európának szüksége lenne egy közös hadseregre, amely képes lenne megvédeni az Európai Unió schengeni határait.

Az EU jövőjét illetően Csehországnak két prioritása van: a lakosság biztonságának növelése, beleértve a terrorellenes harcot, valamint a gazdasági konvergencia, tehát az egyes tagországok fejlettségi szintjének gyorsabb kiegyenlítődése. Míg a megélhetési költségek között ma már alig van különbség az EU régi és új tagállamai között, addig a bérek terén „mély szakadék van Nyugat és Kelet között, amelyet mihamarabb el kellene tüntetni" - mondta a cseh kormányfő.