Nem akar lemondani Trump külügyminisztere

Fotó: AFP / ERIC PIERMONT

-

Tillerson nem cáfolta, hogy idiótának nevezte az USA elnökét.


Tagadta Rex Tillerson amerikai külügyminiszter, hogy valaha is szándékában állt volna lemondani. Tillerson váratlanul összehívott sajtótájékoztatón reagált az NBC televízió hírére, hogy nézetkülönbségei vannak Donald Trump elnökkel, ezért a lemondását fontolgatta, és csupán Mike Pence alelnök hosszas unszolására maradt a posztján.

A miniszter bírálta az NBC-t és megerősítette Trump és politikája iránti elkötelezettségét. "Mindaddig itt leszek, amíg az elnök úgy gondolja, hogy hasznos lehetek céljai megvalósításához" – mondta Tillerson. "Sok a teendőnk és még csak most kezdtünk hozzá a munkához."

Az NBC televízió azt is állította, hogy Tillerson idiótának nevezte Trumpot. A miniszter erről azt mondta: nem kíván kicsinyes sajtójelentésekkel foglalkozni. Trumpot hazaszerető és okos embernek tartja, aki számára "Amerika és az amerikaiak érdekei mindenekelőtt valók". A CNN ugyanakkor arról ír, hogy Tillerson megkerülte a kérdést, és nem tagadta, hogy kifakadása elhangzott.

Trump – úton Las Vegasba – a Twitteren reagált. "Az NBC hírei hamis hírek, még a CNN-nél is tisztességtelenebbek" – írta az elnök.

Trump és Tillerson nézetkülönbségeiről az amerikai sajtó nyár óta ír. Augusztusban, amikor a Fox tévében Trump a Charlottesville-i összecsapásokról szóló kommentárjairól kérdezték Tillersont, a miniszter azt mondta: "az elnök a saját nevében beszélt".

Az elmúlt napokban az Észak-Koreával szembeni politika megítélésében tűnt úgy, hogy nézetkülönbség alakult ki kettejük között. Trump azt írta a Twitteren, hogy Tillersonnak nem kellene a diplomáciai megoldásokon fáradoznia.