Nem akar előrehozott választásokat a katalán elnök

Fotó: MTI/AP / Emilio Morenatti

-

Egy lépéssel közelebb van a katalán autonómia felfüggesztése. A katalán parlamentben éles vita dúl, és a jelek szerint a regionális kormánykoalíciót komoly ellentétek feszítik.


A várakozások ellenére Carles Puigdemont katalán elnök nem írt ki előrehozott választásokat a szakadár régióban. Válaszlépésként a spanyol parlament felsőházának eseti bizottsága – az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva – megszavazta a katalán kormány feloszlatását és a rendkívüli helyi választások megrendezését is tartalmazó intézkedéscsomagot.

Puigdemont azt mondta: kész lett volna kiírni a választásokat, de nem kapta meg azokat a garanciákat a spanyol kormánytól, amelyek indokolnák jelenleg ezt a lépést.

"Senki nem mondhatja, hogy nem voltam kész áldozatokra" – mondta Puigdemont, aki szerint elnökként feladata, hogy kimerítse az összes lehetőséget a párbeszéddel és megállapodással létrejött megoldáshoz.

A katalán elnök nem fogadja el a 155-ös cikk intézkedéseit, és azokat jogellenesnek és igazságtalannak nevezte. A parlament feladata dönteni arról, hogy milyen választ ad a 155-ös cikk alkalmazására – mondta Puigdemont.

Nyilatkozata előtt a spanyol média biztosra vette, hogy a katalán elnök bejelenti az előrehozott parlamenti választásokat. A La Vanguardia azt írta, hogy a voksolást december 20-án tarthatják. Ezt látszott megerősíteni, hogy Jordi Cuminal és Albert Batalla katalán kormánypárti politikusok a Twitteren azt írták, nem értenek egyet az előrehozott választásokról szóló döntéssel, ezért lemondanak parlamenti mandátumukról, és kilépnek az Európai Katalán Demokrata Pártból (PDeCAT).

A nap során arról érkeztek hírek, hogy a katalán kormánykoalícióban kibékíthetetlenek az ellentétek, és Puigdemont elnököt elhagyják eddigi szövetségesei.

A katalán parlament csütörtök délután tartotta rendkívüli ülését, amelyen a spanyol alkotmány 155-ös cikkének alkalmazásáról és lehetséges hatásairól vitáztak. A madridi kormány javaslatát a spanyol felsőház eseti bizottságában 27 képviselőből 22-en támogatták, és 5-en szavaztak ellene. Az intézkedésről pénteken tart vitát és szavazást a szenátus.

A Junts pel Sí (Együtt az igenért) Katalóniában kormányzó pártszövetség nevében Lluís Corominas a barcelonai parlamentben azt mondta: a képviselőcsoport javasolni fogja, hogy a katalán parlament pénteken nyilvánítsa ki a függetlenséget az október 1-jei népszavazáson kapott felhatalmazás alapján. Szerint a spanyol alkotmány intézkedése támadás a katalánok ellen. "Vérrel és félelemmel akarja kierőszakolni Spanyolország egységét."

Ana Gabriel, a függetlenséget támogató szélsőbaloldali Népi Egység (CUP) képviselője azt mondta: a 155-ös cikket bosszúszomjból alkalmazzák.

"Katalónia nem lesz független, de szegényebb lesz, köszönhetően Önöknek" – mondta Inés Arrimadas, a katalán parlament legnagyobb ellenzéki ereje, a liberális Ciudadanos politikusa. A katalán elnök nem szereti a vitát, csak a monológot, és ő az a vezetője Katalóniának, aki a legtöbbet beszélt a párbeszédről, de a legkevesebbet gyakorolta. Egy kormánya sem okozott annyi kárt Katalóniának, mint ez a mostani – mondta Arrimadas, aki szerint még időben vannak, hogy visszatérjenek a törvényességhez, és az egyetlen kiútnak az előrehozott választásokat nevezte. "Jobban szeretnénk, ha azt Ön írná ki" – mondta Puigdemontnak.

Miquel Iceta, a katalán szocialista párt (PSC) vezetője szerint ez a parlamenti ciklus "teljes és abszolút katasztrófa volt". Sokkal megosztottabb a társadalom, gyengébb a gazdaság és Katalónia még elszigeteltebb nemzetközileg, mint korábban.

Felszólította a katalán elnököt, hogy teljesítse azon választási ígéretét, hogy csak 18 hónapig tart a parlamenti ciklus, és mivel ez letelt, írjon ki parlamenti választásokat. "Jobb ha ez a kormány távozik mint, hogy a vállalatok menjenek el Katalóniából" – mondta. Szerinte nincs meg az a többség, amely alátámasztja a függetlenségi célokat.

Lluis Rabell, baloldali Catalunya Sí Que Es Pot (Katalónia, igen, lehetséges) képviselője szerint mindent meg kell tenni a 155-ös cikk alkalmazásának elkerüléséért. Ehhez ki kell írni az előrehozott parlamenti választást és fel kell függesztetni bármiféle függetlenségi nyilatkozatot. "Önnek politikai és morális felelőssége, hogy ezt megtegye" – mondta. Rabell szerint a függetlenség kinyilvánításhoz nincs demokratikus felhatalmazás, azt senki sem fogja elismerni.

"Van egy utolsó lehetősége, kérem, hogy használja ki" – mondta Xavier Garcí Albiol, a spanyol kormányzó konzervatív Néppárt (PP) katalán szervezetének elnöke. Azt is kérte a katalán elnöktől, hogy pénteken jelenjen meg a madridi szenátusban a spanyol kormányzati javaslatokról szóló vitán és szavazáson.

"Soha Katalóniában nem hazudtak még ennyit, ennyi időn keresztül" – mondta a függetlenségi kormányt bírálva. Korábban azt mondták, a vállalatok nem hagyják el Katalóniát a függetlenségi törekvések miatt, de eddig 1500 cég helyezte át székhelyét Spanyolország más részére – mondta a kozervatív politikus.

A katalán parlament pénteken folytatja ülését.