Nem ajánlja német viszonylatait az osztrák vasút

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A menekültügyi helyzet miatt kialakult többórás késések miatt eltanácsolja utasait a Németországba utazástól az osztrák vasúttársaság (ÖBB).


Az ÖBB keddi közlése szerint nagyon sok menekült várakozik a salzburgi főpályaudvaron, és a németországi határellenőrzések miatt akár még vonatkimaradások is előfordulhatnak. Különvonatokat azonban nem indítanak, mivel Németország nem fogadja őket.
A társaság közleménye szerint múlt éjszaka a hatalmas emberáradat miatt a bécsi Hauptbahnhofon biztonsági okokból a peronokat jobban ellenőrizték, a Westbahnhofon még nem kellett hasonló intézkedést bevezetniük.


Élőben Salzburgból


A vasúti közlekedésben korlátozások a burgenlandi Zurány (Zurndorf) és Bruck an der Leitha településnél vannak, itt külön buszjáratokkal segítik az ingázókat. Nezsider (Neusiedl am See) és Köpcsény (Kittsee) településekről Bécs irányába azonban nincs fennakadás a közlekedésben.
A kijelölt osztrák menekültügyi koordinátor, Christian Konrad kedden délelőtt arról beszélt, hogy a jelenlegi szükséghelyzet miatt át kell gondolni a menekültek elhelyezésének körülményeit. Ugyanakkor abban bízik, hogy el tudják helyezni Ausztriában az idén várhatóan az országba érkező 85 ezer menekültet.

Elsődleges célként nevezte meg a traiskircheni menekülttábor tehermentesítését. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint jelenleg 3500 ember van a táborban, azonban már senkinek nem kell a szabad ég alatt töltenie az éjszakát.

A belügyminisztérium kedden azt közölte, hogy eddig húszezer átmeneti szálláshelyet nyitottak meg országszerte, azonban ennyi várhatóan nem lesz elég