Nem adott nyugtát a halott büfés

Fotó: MTI/Marjai János / MTI/Marjai János

-

A revizorokat is meglephette a vecsési büfé, ahol se nyugta, se bejelentett alkalmazott, se élő ügyvezető nem volt.


Aligha gondolta a NAV két revizora, amikor egy álmos, novemberi reggelen elindultak nyugtát ellenőrizni, hogy olyat találnak, amit még a jövő évi karácsonyi céges ünneplésen is emlegetni fognak. Azt gondolták, az egyik vecsési büfé pont olyan, mint a másik: íztelen kávé, deformált, kilós virsli, száraz szélű kenyér, műanyag pohár. Azt gondolták, ez is ugyanolyan lesz, mint bármelyik Üvegtigrisről elnevezett kocsi vagy bódé.

De minden megváltozott, amikor gyanútlanul, rutinszerűen felmutatták igazolványukat a híg, de legalább meleg tea elfogyasztása után. Nem kaptak számlát, beindult a hatósági gépezet. Majd jött a csoda, mint mikor a mesében a szegény ember szánt, és a földből egyszer csak kifordít az eke egy pénzérmékkel teli korsót.

Már az első lépésnél sejteni lehetett, hogy jó fogás lesz a vecsési büfés, hiszen a nyugtamentes vásárlást követően a kassza ellenőrzésekor kiderült: megközelítőleg százezer forint bizonylat nélküli többlet lapul a kis boxokban. Ezen túl az online pénztárgép kötelező felülvizsgálatát sem végezték el. A revizorok már azt hitték, hogy a be nem jelentett alkalmazott megtalálása lesz a hab a tortán, azonban a java még csak eztán jött.


Azért egy főnök nem árt (Illusztráció)


A NAV munkatársai ugyanis arra is rájöttek, hogy valójában egy halottat kell felelősségre vonniuk: a vállalkozás képviselője ugyanis az év elején elhunyt, és a társaságot egy másik személy irányítja a háttérből. A jelek szerint meglehetősen lazán értelmezve a szabályokat.

Az már csak ráadás volt, hogy a cég nem adott be bevallást, ám ennek ellenére használja a pénztárgépet – hogy mi szükség volt mindezek mellett online pénztárgépre, azt meglehetősen nehéz megtippelni. A gép ugyanis félig-meddig díszítőelem gyanánt funkcionált a büfében, hiszen a tényleges forgalom jóval több volt, mint ami a gépbe be lett ütve, eközben azonban adta folyamatosan az adatokat, okot szolgáltatva egy helyszíni ellenőrzéshez.

Ráadásul a vállalkozásnak egy másik pénztárgépe is volt a nyilvántartás szerint. Ezt azonban nem is használták. Ez azért rendkívül meglepő, mert egy ilyen gép alsó hangon 50 ezer forint, és napi kapcsolatot feltételez a hatósággal, ami egy halott ügyvezető mellett meglehetős kockázatot hordoz önmagában is. A NAV revizorainak kutakodása ugyanakkor nem volt hiábavaló, mert meglett végül a második pénztárgép is: egy gyáli sörözőben bukkantak rá, ahol nem meglepő módon egyéb szabálytalanságok is voltak. Így a pénzügyőrök az alkoholos italokat lefoglalták.

Egyelőre megtippelni sem lehet, milyen halmazati büntetést kap a vecsési halott büfés helyére beugró pótügyvezető, de aligha ússza meg egy ejnye-bejnyével. A nyugtaadás elmulasztásáért 500 ezer forint, a feketén foglalkoztatásért szintén ekkora büntetés jár, plusz az elmaradt terhek befizetése, a másik pénztárgép elbuherálásáért is kap valamekkora bírságot a cég, az elmaradt bevallásról – és a meg nem fizetett adókról – nem is beszélve. Arról viszont nem rendelkezik a NAV bibliája, az adózás rendjéről szóló törvény, mi a helyzet akkor, ha a hivatalosan felelősségre vonható személy halott, és helyette valaki más ügyködött össze mindent.