Nem adna a kormány pluszpénzt Tarlósnak a tömegközlekedésre

-

Egy napot adott a parlamentnek a kormány legújabb adóügyi törvénymódosításai elfogadására. „Az egyes törvényeknek a gazdasági növekedéssel összefüggésben történő módosításáról” című törvényjavaslatot hétfőn terjesztették be, és kedden már meg is szavazhatja azt a kormánytöbbség.


Az újabb adóváltozások közül az egyik legfontosabb, hogy feltehetően nem kap pluszpénzt a főváros a tömegközlekedés finanszírozásra, mert a kormány a helyi adókról szóló törvényt úgy módosítaná, hogy az ebből befolyó pénzeket kell erre a célra fordítani – írja a Napi.hu. A lap szerint a főváros több mint százmilliárd forintos helyi iparűzési adóbevételre tesz szert évente – ezentúl ezt dedikáltan a tömegközlekedésre kell fordítania. Ez mintegy válasz a Tarlós István főpolgármester sürgetésére, amelyben a főváros kéri a BKV/BKK, illetve a tömegközlekedés veszteségeinek részbeni megtérítését a költségvetéstől.


A kilenc törvényt módosító javaslat között van olyan is, amely a filmgyártás támogatását alakítaná át. A törvény szerint „a hazai filmforgalmazásból ma hiányzik az iparág egészét lefedő, a mozilátogatottsági és filmterjesztési adatokat pontosan és átfogóan nyilvántartó és hozzáférhetővé tevő adatszolgáltatási rendszer”. Ezért a törvény szerint a „mozgóképszakmai hatóság” – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság –önálló nyilvántartást hoz létre. A kormány ezen túl hozzányúl az adótörvényekhez is, abban az értelemben, hogy a filmgyártási költségek elszámolásánál is alkalmazhatóak legyenek a kisadózó vállalkozók tételes adójának (kata) és a kisvállalati adónak (kiva) a szabályai is.