Nem adják ki a mobiladatokat a megkínzott olasz diák ügyében

-

Egyiptom megtagadta, hogy az olasz félnek átnyújtsa azokat a mobiltelefon-beszélgetéseket, amelyeket azon a környéken rögzítettek, ahol a Kairóban két hónapja halálra kínzott olasz diák lakott, közölte szombaton az illetékes egyiptomi ügyész.


Róma konzultációra hazarendelte kairói nagykövetét, így tiltakozik az ellen, hogy nem halad előre a halálra kínzott diák, Giulio Regeni ügyének nyomozás. A lépés nem egész fél órával azután történt, hogy Rómában befejeződtek az olasz és egyiptomi ügyészségek és hatóságok képviselői közt két napig zajló egyeztetések, amelyen Róma válaszokat várt a február 3-án holtan talált Regeni meggyilkolását övező kérdésekre.

A 28 éves Giulio Regeni a Cambridge Egyetem doktorandusza volt. Szeptember óta élt Kairóban, ahol a rendszerellenes tömeges megmozdulásokban jelentős szerepet játszó érdekképviseleteket kutatta. A Mubarak-rezsimnek véget vető 2011-es forradalom ötödik évfordulóján, január 25-én veszett nyoma a belvárosban. Alsótestén fedetlen, megkínzott tetemét tíz nappal később találták meg Kairó peremén egy autópálya melletti árokban. Az olasz belügyminisztérium szerint a diákot "embertelen, állati" erőszak érte.

Kairó rendre elutasította azokat az állásfoglalásokat és sajtójelentéseket, amelyek az egyiptomi biztonsági szervek szerepét valószínűsítették Regeni halálában. Március 26-án az egyiptomi belügyminisztérium azt közölte, hogy Regenit "rablóbanda" ejtette túszul és gyilkolta meg, és a banda tagjait az egyiptomi rendőrség tűzharcban megölte.

Az olaszok azonban ezt nem fogadják el, ezért szeretnék megkapni a diák kairói lakása közelében rögzített mobilforgalmazási adatokat és a köztéri kamerák felvételeit. Musztafa Szulejmán egyiptomi ügyész azt mondta: Egyiptom nem azért utasította el az olaszok kérését, mert valamit rejtegetni akar, hanem az egyiptomi alkotmány iránti tiszteletből. Az ügyész szerint ugyanis a telefonbeszélgetésekre vonatkozó olasz kérés "törvénybe ütköző és sérti az alkotmányt, ezért ha annak bárki eleget tett volna, az megszegte volna a törvényt".

A köztéri kamerák felvételeit pedig azért nem tudják átadni, mert azokat a nemrég elhelyezett kamerák automatikusan törölték. Az olasz kérések 98 százalékát teljesítettük" - mondta az ügyész, aki szerint ezzel szemben az olasz fél a diák laptopján elmentett mintegy 500 ezer fájlnak csupán egy töredékét adta át az egyiptomiaknak.