Nem adják fel a nagy dohánycégek a dohányellátásért folytatott harcot

Fotó: VS.hu / Kummer János

-


A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium múlt héten annak ellenére visszadobta az Imperial Tobacco Magyarország Kft. dohánykiskereskedelmi-ellátási feladatok elvégzésére adott ajánlatát, hogy a cég tízszer annyi, az államnak fizetendő koncessziós díjért látná el a trafikokat dohánnyal, mint az erre már az állam által kiválasztott, eddig egyedüliként ajánlatot adó BAT–Tabán-duó. A cég és a vele együtt pályázó JTI Hungary Zrt. és Philip Morris Magyarország Kft. most közleményt adott ki, amelyben értetlenségüknek adnak hangot azzal kapcsolatban, hogy ajánlatukat kevesebb mint 24 óra alatt utasították vissza.


Közleményük szerint "nem értenek egyet az eljárásra vonatkozó érvekkel, melyeket a minisztérium az elutasítás indokaiként nevezett meg", és bíztak benne, hogy "ajánlatukat diszkriminációmentesen mérlegelik, valamint megfelelően, kellő figyelemmel és érdemben bírálják el, továbbá a részleteket illetően lehetőségük lesz tárgyalásokat folytatni".

Kiemelik, hogy „évi 6 milliárd forintig terjedő koncessziós díjat ajánlottak fel az állami költségvetésnek, és az általuk működtetett ellátóval 500 munkahely létrehozását helyezték kilátásba", és ezt változatlanul fenntartják.

Leszögezik, hogy "az ajánlat valós számításokon alapszik, átgondolt és gazdaságilag megalapozott, amely mellett a cégek kitartanak és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium válaszának átgondolását kérik". Mint írják, "továbbra is nyitottak arra, hogy érdemi tárgyalások kezdődjenek egy hosszútávon fenntartható és működőképes piaci modell létrehozása érdekében, és bíznak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium együttműködésében. A kormányzat ugyanis ezzel szolgálná leginkább a magyar állam, a hazai adófizetők, a munkavállalók és a kiskereskedők érdekeit is egyaránt".