Nem adja meg magát a török kormánykritikus újság

Fotó: ZAMAN DAILY / USAME ARI

-

Hétfőn a hatóságok őrizetbe vették a Cumhuriyet főszerkesztőjét, több igazgatósági tagját és újságíróját, összesen 13 embert egy terrorizmus elleni intézkedés keretében.„Nem adjuk meg magunkat" felirattal a címoldalán jelent meg a török kormánykritikus napilap, a Cumhuriyet (Köztársaság) keddi száma a letartóztatások után.

A gyanúsítottak állítólag bűncselekményt követtek el a július 15-ei katonai puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi hálózat, valamint a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szeparatistái nevében, bár nem tagjai a terrorszervezeteknek.
Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke az esetet a sajtó-, illetve véleményszabadság durva megsértésének, a történteket elfogadhatatlannak nevezte.

A Cumhuriyet ugyanakkor nem a legjelentősebb ellenzéki orgánum Törökországban. Napi eladott példányszáma 50 ezer körül alakul, míg a Sözcü című kemalista ellenzéki lapból naponta akár 290 ezret is értékesítenek. Ezzel az eredménnyel a Sözcü az írott sajtó harmadik-negyedik legnépszerűbb terméke egész Törökországban.