Nem Áder képviseli Magyarországot az orosz győzelem napi ünnepségen

Fotó: MTI/MTVA / Illyés Tibor

-

A moszkvai magyar nagykövet ünnepli meg május 9-én Putyinnal a II. világháborús szovjet győzelem 70. évfordulóját.


Mégsem Áder János lesz ott Moszkvában május 9-én, hogy képviselje Magyarországot a II. világháború szovjet győzelme miatt tartott ünnepségen.


A 2015. május 9-én Moszkvában megrendezésre kerülő győzelem napi ünnepségeken az Európai Bizottság ajánlásának megfelelően Magyarországot az Oroszországi Föderációba akkreditált magyar nagykövet képviseli

– közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal.


Az orosz fővárosban tervezett nagyszabású évfordulós rendezvényektől több állam- és kormányfő marad távol a Kremlnek az ukrán válságban játszott szerepe miatt. Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár is lemondta részvételét, Merkel azonban május 10-én mégis ellátogat Moszkvába, hogy koszorút helyezzen el a második világháborúban elesettek emlékére.

Az európai államfők, illetve kormányfők közül eddig Milos Zeman cseh elnök, Tomislav Nikolic szerb államfő, Alekszisz Ciprasz görög kormányfő, Robert Fico szlovák kormányfő, valamint Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök jelezte, hogy Oroszországba utazik.

Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatása után egy rövid ideig úgy tűnt Magyarországot Orbán Viktor képviseli, ezt azonban cáfolta Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. Ugyanis szerinte a két vezető közös sajtótájékoztatóján a magyar tolmács pontatlanul fordított, nem Orbánt, hanem Áder Jánost hívta meg az orosz elnök. Ekkor az is kiderült Putyin hónapokkal korábban elküldte meghívóját a magyar köztársasági elnöknek.