Nem a szíriai útlevél tulajdonosa az öngyilkos merénylő

-

A France2 francia közszolgálati televízió szerint a hatóságok biztosak abban, hogy nem az volt a merényletek után megtalált útlevél tulajdonosa, akinek a holtteste mellett megtalálták a dokumentumot.


Ha a két ember ujjlenyomata azonos lenne, a hatóságoknak bizonyítéka lenne arra, hogy a terrorista a migránshullámmal érkezett Görögországba, s onnan más országok mellett Magyarország érintésével Franciaországba.

Ezt eddig elképzelhető feltételezésnek tartották, ugyanis szakértők szerint néhány száz euróért vásárolható hamis útlevelek vannak forgalomban a migránsok között. Egy másik feltételezés szerint a merénylő már régóta Európában tartózkodhatott, s a hatóságok megtévesztése céljából használta egy szíriai menekült útlevelét - hangzott el a francia köztelevízióban.


Egy 25 éves szíriai férfi, Ahmed Almuhamed útlevelét találták meg az egyik terrorista holtteste mellett, aki a Bataclan előtt robbantotta fel magát. A görög és a szerb hatóságok szerint az útlevél tulajdonosát mindkét ország regisztrálta, októberben érkezett a Görögországi Lerosz szigetére más menekültekkel, majd Szerbiába, ahol menedéket kért, mielőtt Horvátországon és Magyarországon át továbbindult Ausztriába.

Arról nincsenek hírek, hogy vettek-e ujjlenyomatot bármelyik országban a férfitől, de a párizsi rendőrség időközben jelezte, hogy az útlevél feltehetően hamisítvány.