Nem a Sziget az egyetlen fesztivál, amely segíti a menekülteket

Fotó: AFP / ADRIAN DENNIS

-

A Sziget sátrakat, a Glastonbury csizmákat adományoz a bevándorlóknak.


A Sziget fesztivál alatt többször is kivetítették a szervezőknek azt az üzenetét, amelyben arról írtak (angolul és magyarul), hogy az országba érkező menekülteknek nem megoldott az elszállásolásuk, és sokszor a nyílt utcán vagy parkokban kénytelenek aludni. Ezért arra gondoltak, hogy azokat a kempingfelszereléseket, amelyeket a gazdáik nem akarnak hazacipelni, eljuttatják a menekülteknek. Az üzenetről képet a 444-en találnak.


A világ egyik legismertebb és legnagyobb fesztiváljának, a brit Glastonburynek a főszervezője is hasonló lépésre szánta el magát. Emily Eavis a Twitter-oldalán jelentette be, hogy abból a több száz pár gumicsizmából, amelyet a fesztivál területén hagytak a bulizók, ötven különböző méretű, jó minőségű és ellenőrzött csizmát odaadnak a francia Calais-ben dolgozó önkénteseknek 2000 még nem használt esőköpennyel és elsősegélycsomaggal együtt – írta az i100.Az ötlet a szervező csapat egyik tagjától származik, aki korábban dolgozott egy civil szervezetnél, amely ételt és ruhákat oszt szét a rászorulók között.

A fesztivál emellett a calais-i legnagyobb táborban, a „Dzsungelben” segít kiépíteni egy rendszert, amellyel a rengeteg felhalmozódott szemetet kezelni lehet.