Nem a Parlamentben lesz az EP-vita, ha lesz egyáltalán

Fotó: AFP / FREDERICK FLORIN / AFP / FREDERICK FLORIN

-

Továbbra sem tudni, hogy kik és hol fognak vitázni az EP-választás előtt. Ha lesz vita, azt a köztévében szeretnék megrendezni.


Az MSZP, a Jobbik, az LMP, az Együtt-PM és a Seres Mária vezette SMS pénteken újból egyeztetett az európai parlamenti választás előtt tervezett nyilvános vita részleteiről. A résztvevők szerint konstruktív volt az egyeztetés, bár még az sem biztos, hogy egyáltalán megrendezik a vitát. Nem hivatalos forrásból úgy értesültünk, hogy az MSZP szeretne kihátrálni ebből a projektből.

Maga a vita – az eredeti tervektől eltérően – várhatóan nem a Parlamentben lenne, hanem a köztelevízióban. A pártok közös levélben fordulnak a közszolgálati intézmény vezetőihez, hogy biztosítsák a másfél órásra tervezett sajtónyilvános vita megrendezését és közvetítését. Az egyeztetésen elhangzottak olyan köztévés riporterek nevei is, akiket a pártok elfogadnának moderátorként, ám ezt a névsort nem közölték az újságírókkal. A pártok képviselői bírálták a Fideszt és a DK-t, amiért azok nem kívánnak részt venni ezen a fórumon. Az MSZP listavezetői vitát akar, az Együtt-PM szerint a Fidesz távollétének is lehetnek tanulságai. A Jobbik szerint nem meri megtenni a Fidesz, hogy távol marad, az LMP önsorsrontó stratégiának tartja a kormánypártok távolmaradását, Seres Mária pedig izgalmas szócsatára számít.