Nem a nagyfőnök, hanem egy nő keresi a legtöbbet az Apple-nél

Fotó: AFP / Josh Edelson

-

Csillagászati összegeket vettek fel a világ legnagyobb cégének a vezetői tavaly, és nem is Tim Cook vezérigazgató járt a legjobban.


Meghaladta a tízmillió dollárt az Apple vezérének a tavalyi fizetése: Tim Cook 10,3 millió dollárt, azaz jelenlegi árfolyamon hárommilliárd forintot vett fel tavaly cégétől - számolt be a Reuters. Ez 11,5 százalékos az előző évi illetményhez képest, ami nem számít soknak, ha azt vesszük, hogy a cég forgalma eközben 28 százalékkal, a profit pedig 35 százalékkal nőtt. Az is igaz persze, hogy a részvényárak 2008 óta először csökkentek tavaly - jegyzi meg a hírügynökség.

A nagy fizetés ráadásul relatív, hiszen a cég pénzügyi igazgatója, Luca Maestri 25,3 millió dollárt (7,37 milliárd forintot) vett fel - ez 81 százalékkal több, mint 2014-ben. A kereskedelmi vezérigazgató-helyettes pedig még jobban profitált az Apple sikeréből: a juttatásai összesen 25,8 millió dollárt (7,52 milliárd forintot) tettek ki.

Cook alapfizetése is egészen szerénynek tűnik ebben a körben: ez tavaly 2 millió dollár volt. Ebből arra is következtetni lehet, hogy a cég eredményéhez kötött bónuszok adják a jövedelme javát.


Angela Ahrendts a Burberry luxusdivatcégtől igazolt át az Apple-höz 2014-ben. Megérte neki