Nem a málna miatt jöttek Magyarországra a medvék

Fotó: Thinkstock / Thinkstock

-

Maci a málnásban — valószínűleg mindenki ismeri a szólást. Mivel lassan itt a málnaszezon, és az utóbbi napokban kétszer is medvét észleltek Magyarország egyik málnaültetvényeiről ismert körzetében, Nógrád megyében, megpróbáltunk utána járni, van-e kapcsolat a mondás és a valóság között, lehet-e, hogy a málnás csábította át a területre a szlovákiai medvéket.


Dikasz Tamás, az Országos Magyar Vadászkamara Nógrád megyei Területi Szervezetének titkára a Vs.hu-nak elmondta: minden évben elő szokott fordulni 2-3 medveészlelés, ebben nincs semmi különös, ezek csak a hím medve törvénysértő kilövése miatt kaptak nagyobb figyelmet. A szlovákiai medvék átrándulásának oka, hogy határontúli élőhelyeik túlnépesedtek. Ennek ellenére, az állatok csak rövid ideig tartózkodnak nálunk, és kénytelenek visszamenni Szlovákiába, mert nincs megfelelő nagyságú és nyugalmú terület Nógrádban, ahol hosszú távon élhetnének. Azt sem lehet elmondani, hogy a málna miatt jönnének. Nógrád megyében vannak Magyarország legjelentősebb bogyósgyümölcs-ültetvényei, de az ezredforduló óta nagymértékben, az 1950-es évek szintjére visszaesett a termelés, mert nagyon kiszámíthatatlan, hogy hoz-e profitot. Ehhez még az is társul, hogy a medveészlelés és a medvekilövés helyszínének környékén valószínűleg nincs is málnatermesztés. Ám ha lenne, most az se segítene sokat, mert a málna jelenleg még csak virágzik, éretlen bogyók sincsenek a bokrokon. Valamint, hangsúlyozta Dikasz Tamás, a medve szereti ugyan a málnát, de megvan anélkül is, hiszen mindenevő.


Medvejelenések Nógrád megyében

Tegnap adtunk hírt arról, hogy Etes település határában lelőttek egy hím medvét. A barnamedve ugyanakkor nincs a vadászható fajok listáján. Néhány nappal korábban pedig egy másik — szintén Salgótarján közeli  — település, Bárna határában találtak rá egy anya és bocsa nyomaira.