Nem a kis boltok jártak jól a vasárnapi zárvatartással

Fotó: MTI/MTVA / Mohai Balázs

-


A Napi.hu idézi Vámos Györgyöt, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárát, aki az 53. közgazdász vándorgyűlésen Miskolcon úgy nyilatkozott, hogy nem valósult meg a kormánynak az a szándéka, hogy a vasárnapi nyitva tartás tilalmával átterelje a forgalmat a piac kisebb szereplői felé.


Mint írják, a nagy piaci szereplők egy része kifejezetten jól járt a vasárnapi zárva tartással, mert extra költségektől mentesültek, a forgalmuk pedig nem csökkent, csak átterelődött a hét más napjaira. A vevők, ha már hosszú sorállást kell vállalniuk, inkább olyan helyekre - konkrétan a hipermarketekbe - mennek, ahol egy helyen mindent meg tudnak vásárolni. Eközben a plázákban, bevásárlóközpontokban működő nagyjából tízezer magyar kisebb üzlet a vesztesek közé került, hiszen teljesen bukták a vasárnapi forgalmat.


Egyelőre nem látszik, hogy a Vámos által korábban jósolt 15 ezer munkahely elveszett volna. A KSH február és június közötti mérése szerint a kiskereskedelemben az alkalmazottak száma 276 fővel csökkent a négy főnél többet foglalkoztató cégek esetében, de ha az ágazat összes foglalkoztatottját nézzük, a létszám 4800-zal csökkent, mégpedig 538 300 főre.

Kozák Ákos, a GfK Hungária igazgatója úgy véli, hogy a zárvatartás júliusban és augusztusban az idegenforgalmi központok környékén összességében 50-100 milliárd forint kieséssel járt a költségvetés számára.


A kutatások szerint a zárvatartás átrendezte a vásárlási szokásokat: leginkább a csütörtöki forgalom növekedett, de a hétfő, a kedd és a péntek is erősebbé vált, miközben a szombat súlya csökkent.


Jelenleg a teljes piacon a forgalom 12 százaléka hétfőn, 14 százaléka kedden, 15 százaléka szerdán, 18 százaléka csütörtökön, 19 százaléka pénteken, 21 százaléka pedig szombaton zajlik le.