Nem a kétharmad a tét, mégis mintha az életük múlna Tapolcán

Fotó: Vs.hu / Kozma Zsuzsi

-

A Fidesz most sokkal erősebben ráfeküdt a vasárnapi időközi választásra, mint tette azt Veszprémben. A baloldal küzdelme országosan alig látszik, de helyben nagyon nyomulnak. Térképen is böngészheti, ki merre járt.


A miniszterelnöknek ott a helye Tapolcán

– emelte egészen magasra a tétet Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter. Az időközi választások most vasárnap lesznek, az elhunyt fideszes Lasztovicza Jenő helyett küldenek majd valakit a parlamentbe a szavazók.


A kétharmad most már nem tét, viszont nagy kérdés, hogy a Fidesz meg tudja-e mutatni, hogy nincs leszállóágban, a baloldal tudja-e azt sugallni, hogy valós alternatíva, a Jobbik pedig el tudja-e hozni az első egyéni győzelmet - és tudja-e szintén azt sugallni, hogy valós alternatíva.

A kormány két hónapja Veszprémnek uszodát ígért, itt most a tapolcai kórház fejlesztése az egyik fő téma. Pár hete a VS.hu-nak fideszes politikusok azt mondták, Orbán nem megy Tapolcára, mert a miniszterelnök nem száll be időközi választási kampányba. Most ezek szerint mégis mehet. Pénteken megkerestük a miniszterelnök és a párt sajtófőnökét, hogy valóban így lesz-e, de még nincs válasz. Pontosabban csak ennyi:


kérdésére jelenleg még nem tudunk választ adni.

Sorakoznak a nagyágyúk

A Fidesz érezhetően aktívabb kampányt folytat Tapolcán, mint Veszprémben. Egy befolyásos kormánypárti politikus szerint a Fideszben tisztában vannak vele, hogy a veszprémi kampányt elrontották. Több olyan hibát is elkövettek, amelyet most próbálnak orvosolni. A februári időközi választás előtt a párt ismertebb politikusai nem jártak Veszprémbe fórumokat tartani, Tapolcán viszont az elmúlt hetekben Kövér László, Varga Mihály, Kocsis Máté is felbukkant.

Forrásunk szerint a Fidesz tapolcai jelöltje „jóval talpraesettebb”, mint amilyen a veszprémi jelölt volt. Fenyvesi Zoltánt olyan aktív, harcias jelöltnek írta le, aki rendszeresen jár az Országgyűlése lobbizni saját választókerületének,, és eredményeket is el tud érni. Ráadásul amíg Veszprémben Navracsics Tibor kérésére nem folytattak negatív kampányt, most a baloldal és a Jobbik jelöltjét is keményen támadják. Az MSZP feljelentést is tett emiatt.


Kövér László kampányol


Sőt, a fideszes politikus úgy véli, a Jobbikot csak a Fidesz támadja, a baloldal nem. Ezzel többek között arra utalt, hogy a Fidelitas robbantotta ki a jobbikos Rig Lajost tetoválásainak ügyét. A Fidesz ifjúsági szervezete szerint a jobbikos politikus a náci SS jelmondatához, a „Becsületem a hűség”-hez hasonló jelszót varratott a testére. A Fidesz érthetetlennek tartja, hogy az MSZP-DK látványosan nem ment neki a Jobbiknak, szerintük a baloldalnak enélkül esélye sincs a győzelemre.

A körzet egyébként megosztott: Ajkán a baloldal, Sümegen a Fidesz, Tapolcán a Jobbik erős. Ami utóbbit illeti: a Fidesz úgy véli, a radikális párt erejét az adja, hogy a baloldallal elégedetlen proteszt szavazók a Jobbikhoz pártoltak át. Rig tetoválásának reflektorfénybe állításával el lehet bizonytalanítani ezeket a szavazókat - fogalmazott egy fideszes.


Fenyvesi Zoltán Orbán Viktorral pózol


Csak semmi negatív kampányt

- mondta minderről a baloldali jelölt, Pad Ferenc. Ezért nem „vetkőztették” Rig Lajost, vagy támadták a Fidesz jelöltjét. Egy durvább támadás esetén viszontválaszt azért lenne - hallottuk egy baloldali politikustól.


Lakossági fórumokból már hetek óta nincs hiány a körzetben. Az alábbi térképen látható, hogy az MTI eseménynaptára szerint hol, mikor kik tartottak rendezvényeket. És a baloldal ezen kívül is nyomul: szórólapokat osztanak, buszmegállókban, bolt előtt, kocsmában beszélgetnek emberekkel, megkeresik a polgármestereket. Tavasszal úgy látták, ez a jobb módszer - mondta az MSZP elnökhelyettese, Gőgös Zoltán. A választókerület hatvan településből áll, mindenhova elmennek.


Az egyes városokra ráközelítve az összes kampányrendezvényt megnézheti


„Mindenkinek más a technikája. Kész Zolival is ez volt, szerintünk jobban működik. Majd az eredmény elmondja, kinek van igaza.” A kampány Gőgös szerint nem a „nagy arcok”, hanem a jelölt jelenlétét igényli. Pad Ferencet szakszervezeti múltja és személyisége elég lehet a sikerhez.

Pad Ferenc szerint az embereket zavarja, ha túlságosan rájuk telepednek, reméli, hogy a stratégiájuk nyerő lesz. „A kevés sokszor több” - mondja a jelölt.


Tóbiás József

Az MSZP elnöke, Tóbiás József és Pad Ferenc március 15-én


Mesterházy Attila volt MSZP elnök a falvakat járja. Ő is úgy gondolja, a személyes beszélgetésekkel nagyobb kört el lehet érni, mint két-három fórummal ugyanazon a településen. A baloldali kampány szerinte „azért nem jön át” országosan annyira, mint Kész Zoltáné, mert azon a kétharmad múlt.

Az utolsó héten erősítenek: majdnem minden napra jut egy nagygyűlés a pártok vezető politikusaival. Aki lemarad a keddi Gyurcsány Ferencről, Botka Lászlóval vagy Fodor Gáborral vigasztalódhat a többi napokon. Szombaton mozgósítás helyben és tüntetés Budapesten, ahol Pad Ferenc is beszél.

„Az csak elhallatszik oda is” - reménykedik Gőgös. Ha Orbán megy, meglátják, mi lesz. Például megpróbálnak egy közmeghallgatást kierőszakolni.


Novák Előd és Rig Lajos

Rig Lajos fórumán Novák Előd


Egyharmad

- ennyi esélyt adott jelöltjüknek több baloldali politikus. Azért bíznak abban, hogy elviszik ezt a körzetet is: ha ők jól mozgósítanak Ajkán, az elég lehet akkor, ha a fideszesek otthon maradnak. Kérdés persze, a Jobbik szavazói mennyire lesznek aktívak. A Jobbik szerint Pad sehol sincs, itt Fidesz-Jobbik párharc lesz. A tét a párt számára nagy: itt lehet meg az első egyéni mandátum, ezért hatványozottabban figyelnek a körzetre.


Bár fontos, hogy minél többen menjenek szavazni, extra mozgósítás nem lesz az utolsó napokban - árulta el Mirkóczki Ádám szóvivő. Az aktivistákban bíznak.

Nincs különösebb oka annak, hogy Vona Gábor pártelnök nem Ajkán, Tapolcán vagy Sümegen lépett fel, hanem kisebb településeket választott - mondta Mirkóczki. „Ez egyfajta hiánypótlás a Jobbik részéről, a vezetők mindig a központba mennek.” Az még talány, mi lesz Vona programja az utolsó napokon.


Így járták be a pártok Tapolca környékét (az animáció március 15-től április 4-ig tart)


Az országgyűlési választáson a fideszes Lasztovicza Jenő ha nem is toronymagasan, de jelentősen verte baloldali és jobbikos ellenfelét, akik majdnem egyformán végeztek.

Lasztovicza 43 százaléka mellé a baloldali pártok közös jelöltje, Horváth József 27, Dobó Zoltán jobbikos 23 százalékot szerzett.

Az őszi önkormányzati választáson Tapolcát elvitte a jobbikos Dobó, Ajka a szocialista Schwartz Béláé lett (aki amúgy a Fidesz mostani jelöltjét, Fenyvesi Zoltánt verte meg 8 százalékkal), Sümegen viszont a fideszes Végh László győzte le egyértelműen a baloldali jelöltet.