Nem a határ mellett, hanem Szegeden hoz hasznot a drótkerítés

Fotó: MTI/EPA / Antonio Bat

-

Az egyenruhások többségét ugyanis nem az általuk őrzött határ menti településeken, hanem attól messzebbre, Szegeden szállásolják el.


A Homokhátságon a vendéglátóknak nemigen hoz a konyhára a megerősített határvédelem – írja a délmagyar.hu.

A lap a határhoz közeli szállásadókat keresett meg. Az egyik tanya a szerb határtól 800 méterre helyezkedik el, turista kategóriás szálláshelyként 21 ember befogadására alkalmas, négyágyas szobáik vannak, de a tulajdonos felesége azt mondja:


jól jött volna ugyan a biztos bevétel, de így legalább mindig tud szállást adni a visszatérő vendégeinek.

Röszkén csak a Forró fogadóban laknak a határőrizetben részt vevők. Általában néhány nappal korábban szólnak, a megyeiek vagy a készenlétisek, hogy jönnének. Változó, hány napot maradnak, és az is, hogy kérnek-e étkezést vagy sem – mondta el Forró Csaba tulajdonos, aki hozzátette, közel harminc éve működteti a panzióját, ehhez pedig nagy rugalmasságra van szükség. Megjegyezte, azért nem csak egyenruhásoknak ad szállást: mindig van üres szobája a civileknek is.Ásotthalmon a 13 szobával és százfős étteremmel rendelkező Fenyő panzióban információnk szerint januárig szállásoltak el egyenruhásokat, heti váltásban egyszerre huszonnégyet. Azóta egyetlen rendőrautó sem áll az 55-ös út melletti parkolóban – legfeljebb a szomszédos bekötőútnál posztolnak. Az általunk megkeresett többi ásotthalmi szállásadónál sem laktak, illetve laknak egyenruhások.

A kerítéssel szomszédos harmadik határ menti település, Mórahalom idegenforgalmi bevételeit sem növelik a BM-től érkező szállásdíjak – tudta meg lap a polgármestertől. Nógrádi Zoltán hozzátette, nagyon sajnálják, hiszen a kisváros jobbnál jobb szálláshelyekkel rendelkezik, és szívesen vették volna, ha a határőrizeti feladatokat ellátók náluk szállnak meg.
A lap információ szerint a határőrizetben szolgáló készenléti és más rendőri egységeket szegedi panziókban, illetve a rendészeti szakközépiskolában szállásolták el.