Nem a borús idő, hanem a bürokrácia miatt késik a napelemes repülő

-

Napokig állt az indiai Ahmadábádban a Solar Impulse 2 kísérleti repülőgép (indulásáról ebben a cikkünkben számoltunk be), mire folytathatta Föld körüli útját. Ha valaki azt gondolta, hogy technikai nehézségek miatt vesztegelt a gép, téved: a svájci pilóták szerint a „túltengő bürokrácia” miatt nem tudtak felszállni. A Solar Impulse 2 rekordkísérletével azt akarják bizonyítani, hogy a kizárólag napenergia hajtotta repülőgép képes éjjel és nappal is repülni, vagyis maga a jövő.


A 17 248 napcella borította repülőgép szerdán, helyi idő szerint röviddel 7 óra után szállt fel a Gudzsarát állambeli nagyvárosból, holott az eredeti tervek szerint vasárnap indult volna tovább a hinduk szent városába, a Gangesz folyó partján fekvő Váránásziba, korábbi nevén Benáreszbe. Az India fölötti több mint 1000 kilométeres utat várhatóan 15 óra alatt teszi meg a különleges légi jármű, amelynek egyszemélyes pilótafülkéjében most André Borschberg társpilóta foglal helyet.

Az indulás előtt Bertrand Piccard, a másik pilóta arra panaszkodott, hogy a csigalassúságú ügyintézés akadályozza a továbbindulást. „Öt napja próbáljuk beszerezni a szükséges papírokat és pecséteket, de a válasz mindig csak az, hogy majd holnap” – mondta.

Az ahmadábádi hivatalnokok lassúságának fölemlegetése kínos lehet Narendra Modi indiai miniszterelnök, Gudzsarát volt főminisztere számára, aki hadat üzent a gyors üzletkötéseket és ügyintézést akadályozó bürokráciának.


Így szállt fel Ahmadábádból a Solar Impulse


A 72 méter szárnyfesztávolságú, de „pehelykönnyű” repülőgép 12 szakaszban, öt hónap alatt akarja megkerülni a Földet egy csepp hagyományos üzemanyag nélkül, hirdetve a környezetbarát és megújuló energiaforrások előnyeit.

A 35 ezer kilométeres útra március 9-én Abu-Dzabiból indult el a Solar Impulse 2, amelyet felváltva vezet a két svájci pilóta. A köztes állomásokon a megújuló energiaforrásokról és a fenntartható fejlődésről tartanak előadásokat.

Az indiai Váránásziban tervezett rövid tartózkodás után Mianmarba (Burma) indul tovább a napelemes repülőgép.