„Nem a boltokat kell bezárni, hanem a kormányképviselőket!”

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Két tüntetést is tartottak ma a Quaestor csődje miatt, ráadásul szinte ugyanott, a Báthory utcában. Az egyiket a károsult civilek tartották, a másikat a parlament baloldali pártjai. Bár a téma ugyanaz volt, a hangulat teljesen más.


A Harminckétezren a Quaestor-károsultakért Facebook-csoport a csődbe ment cégcsoport Báthori utcai fiókja előtt tartotta demonstrációját szombaton délután. Pár száz demonstráló volt jelen, valamint elég sok felszólaló. A rendezvény több mint két órán tartott, emiatt a baloldali pártok tüntetése is csúszott valamennyit.

A civilek beszédei megerősítették azokat a követeléseket, amelyeket a Facebookon korábban közzétettek, mert mint mondták, ügyükben talán most már történni is fog valami, de ettől „még nem dőlhetünk hátra”, hiszen nem biztos, hogy a kormány betartja az ígéretét, és 30 millió forintig mindenkit kártalanítanak; illetve azt a 73 embert sem hagyhatják hátra, aki a jelenlegi állás szerint nem kapja vissza a teljes befektetését.


Quaestor-károsultak tüntetés

A követeléseik

  • Követeljük, hogy a kormány 100%-ban és haladéktalanul kártalanítsa a Quaestor áldozatait!
  • Követeljük a kormány azonnali és egyértelmű állásfoglalását a kártalanításunk módjáról és időpontjáról!
  • Követeljük annak nyilvánosságra hozatalát, hogy ki és mikor utasította a Quaestort készpénzátutalásra az állampapírok kiadása helyett.
  • Átláthatóságot és világos kommunikációt várunk a döntéshozóktól!
  • Követeljük az érintettek azonnali felelősségre vonását!

Több felszólaló szerint nem a kormánynak, az adófizetők pénzéből kéne kifizetnie az ő kárukat, hanem a Magyar Nemzeti Banknak (MNB), ugyanis a már megszűnt Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és jogutódja, az MNB nem végezte el rendesen a feladatát, nem ellenőrizték megfelelően a brókercégeket.

Az egyik felszólaló elmesélte egy kecskeméti nő történetét, aki a megtakarításuk bent ragadása miatt lett öngyilkos. Elmondása szerint az 55 éves nő és férje egy házra gyűjtött. Ki is akarták – még a Quaestor csődje előtt két héttel – venni a pénzüket, de egy ott dolgozó azt mondta nekik, hogy hagyják még bent, hadd kamatozzon tovább a befektetésük.

Egy másik felszólaló arról beszélt, hogy valójában nem 32 ezer károsult van, hanem annál sokkal több, mert ő például már nyugdíjas, pénzét azért helyezte el a Quaestornál, hogy unokáinak – miután leérettségiztek vagy lediplomáztak – segíteni tudjon.

Egy harmadik felszólaló Orbán Viktor 2007-es beszédét idézte, miszerint a népnek a demokráciában is joga van elkergetni a kormányt, de ők csak a pénzüket akarják visszaszerezni.

A meglehetősen hosszúra nyúlt tüntetésen leginkább károsultak voltak, de az idő haladtával egyre több, a délután ötre meghirdetett ellenzéki demonstrációra érkező is csatlakozott.


Második menet

Az ellenzéki tüntetésen szinte az összes baloldali ellenzéki párt képviseltette magát, ott volt a Magyar Szocialista Párt (MSZP), a Magyar Liberális Párt (MLP), a Párbeszéd Magyarországért (PM), a Szolidaritás és a Demokratikus Koalíció (DK) több képviselője is. A pártok egy-egy tagja szólalt fel, valamint egy Quaestor-károsult, egy állítólag legelőjétől megfosztott hortobágyi juhász és egy volt bányász, akinek a nyugdíját vonták meg. Utóbbiaktól olyan mondatokat hallhattunk, mint „nem nekünk kell elhagyni az országot, hanem a politikusoknak”, vagy hogy


úgy döntöttem, a birka maradjon, Orbán meg takarodjon.

A demonstrálók teljesen másik réteget képviseltek, mint az előző tüntetésen: szinte mindenki nyugdíjas és a pártok szimpatizánsa volt, Quaestor-károsultat alig lehetett találni közöttük.


Erős mondatok

Az érintettek után az első hivatásos politikus felszólaló Pad Ferenc volt, az ellenzéki pártok jelöltje a vasárnapi tapolcai időközi választáson. Pad a beszéde elején még azt állította magáról, hogy nem jó szónok, de azért elég erős kijelentéseket tett. Például, hogy


itt az ideje, hogy kimondjuk, nem a boltokat kell bezárni, hanem a kormányképviselőket, azokat, akik eltőzsdézték a pénzünket.

Szerinte az sem véletlen, hogy a kormány a választás előtt pár nappal ígérte meg, hogy 30 milliós értékhatárig kártalanítják a Quaestor áldozatait, ugyanilyen volt a veszprémi időközi választás előtt egy ottani uszoda felépítésének ígérete, amiről azóta nem is lehetett hallani, és szerinte ugyanez a helyzet a tapolcai kórház újranyitásával is.


És még erősebb mondatok...

Pad Ferencet a a DK elnökségi tagja, Kerék-Bárczi Szabolcs követte, aki szerint Orbánnak nincs abban igaza, hogy a brókerház befektetői tudták, hogy kockáztatták a pénzüket, mert az egész ügy egy csalás volt, amelyben a kormánynak is van része. Azt mondta:


Tarsoly csak egy kis stróman, az igazi gengszterek a kormányban vannak.

Ellenzéki pártok; tüntetés; Quaestor; demonstráció; Lukács Zoltán; mszp

Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke


Közéjük sorolta Orbán Viktort, a földművelésügyi miniszter Fazekas Sándort, a külügyminiszter Szijjártó Pétert, valamint a nemzeti bank elnökét, Matolcsy Györgyöt és Polt Péter főügyészt is. Kerék-Bárczy szerint előre hozott választás lesz még 2016-ban, amely után ők eljárást indítanak „minden stróman és főgengszter ellen”.

A következő felszólaló az MSZP alelnöke, Lukács Zoltán volt. Beszédét azzal kezdte, hogy a tarsoly szó a német Tasche, táska szóból ered. A táska szerinte a kormány vállán lóg, és „dagad a tőlünk lopott pénztől”. Beszédében több olyan csoportról beszélt, akik számára kedvezőtlen intézkedéseket hozott a kormány az elmúlt öt évben: így többek között a rokkant- és korkedvezményes nyugdíjasokról, trafikosokról, kisboltosokról, magánvállalkozókról, a magánnyugdíjpénzek „lenyúlásáról”, most pedig az emberek megtakarításait lopták el – utalt a Quaestor-ügyre.

Azt követelte: az MNB szüntesse meg a 200 milliárdból létrehozott „kamu alapítványokat”, vegyék ki az ott eldugott pénzt, és fizessék ki a károsultakat.

A liberálisok felszólalója Bodnár Zoltán volt, aki szerint a kormány mindent megmond és mindent megfigyel, hogy mit és pontosan hogyan csináljunk, a Quaestor 150 milliárdos lopását mégsem vette észre, vagy nem mondta el. Bodnár szerint, ahogy a rendszerváltáskor a


a liberálisok azt mondták, Kádárnak mennie kell, most ugyanúgy azt mondják, Orbánnak mennie kell.

Az utolsó felszólaló Tordai Bence, a PM szakszóvivője volt, aki szerint a kormány és Matolcsy György jegybankelnök a bűnözők pénzszerzését segítik, ha pedig felbukkan egy ügy, azt a „takonygerincű” Polt Péter legfőbb ügyész eltussolja. Normális országban nem fordulhat elő ilyen, „máshol egy be nem fizetett parkolási büntetés miatt lemondanak miniszterek” – állította Tordai.