Nem a belügy utasítására hallgattak a kölni erőszaktevők származásáról

Fotó: AFP / PATRIK STOLLARZ

-

A tartományi miniszter szerint a rendőrség súlyos hibákat követett el.


A Kölnben szilveszter éjjel elkövetett erőszakos támadások elkövetői szinte kivétel nélkül külföldi származásúak - közölte hétfőn Észak-Rajna-Vesztfália belügyminisztere a düsseldorfi parlamentben tartott rendkívüli meghallgatáson. Ralf Jäger hozzátette: voltak köztük olyanok is, akik az elmúlt egy évben érkeztek az országba.
Úgy tűnik, a bűncselekményekért szinte kizárólag olyan személyek felelősek, akik migrációs háttérrel rendelkeznek

- mondta Ralf Jäger, hozzátéve: Észak-Afrikából és az arab világból érkezettekről van szó, és menedékkérők is vannak a gyanúsítottak között.


A kábítószer- és alkoholfogyasztás után jött az erőszak, amely annak kiélésében csúcsosodott ki, hogy szexuálisan is bármit megtehetnek

Jäger szerint a rendőrség súlyos hibákat követett el. A politikus bírálta a rendőrséget, amiért a kölni főpályaudvarnál szolgálatot teljesítők nem kértek erősítést, valamint annak módját is, ahogyan a hatóság a történtekről a közvéleményt tájékoztatta.

„Az a kép, melyet a rendőrség szilveszter éjjel magáról mutatott, elfogadhatatlan” - szögezte le Ralf Jäger, világossá téve: az általa irányított minisztérium nem adott olyan utasítást, hogy ne hozzák nyilvánosságra a feltételezett elkövetők származását.

Szilveszter éjjel mintegy ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, s ezt követően kezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni. Más városokban is történtek hasonló támadások. A tanúk többsége arab vagy észak-afrikai származású támadókról számolt be. Az elkövetők származását sokáig nem hozták nyilvánosságra. Az események miatt a kölni rendőrfőnököt nyugdíjazták.

A német szövetségi belügyminisztérium pénteken azt közölte, hogy a szövetségi hatóságok 32 gyanúsítottat azonosítottak, köztük 22 menedékkérőt. A feltételezett elkövetők közül kilencen algériaiak, nyolcan marokkóiak, négyen szíriaiak, öten irániak, egy iraki, egy pedig szerb állampolgár.

Vasárnapra az ügyben több mint 500 feljelentés érkezett, ezek csaknem fele szexuális zaklatásról szól. Angela Merkel német kancellár hétvégén a szabályok szigorítását kezdeményezte.