Nekiment Oroszországnak a Nyugat

Fotó: Europress/AFP/Viktor Drachev / Europress/AFP/Viktor Drachev

-

Az év végéig felfüggesztette az orosz delegáció tagjainak szavazati jogát az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése, a Krím Oroszországhoz csatolása miatti szankcióként.


Az év végéig felfüggesztette az orosz delegáció tagjainak szavazati jogát az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése csütörtökön strasbourgi ülésén. A döntés a Krím Oroszországhoz csatolása miatti szankcióként született. A közgyűlés 145 jelen lévő tagja szavazott igennel, 21 nemmel, 22 pedig tartózkodott a voksoláson. A 18 orosz képviselő bojkottálta a szavazást, amelyet „nevetségesnek” nevezett és elítélt. Az Európa Tanácsnak 47 ország a tagja, köztük Oroszország és Ukrajna is. Az Európa Tanács nem az Európai Unió intézménye, központja Strasbourgban van. A testület az emberi jogokkal, a demokráciával és a jogállamisággal foglalkozik; leginkább vitafórum, ajánlásai nem kötelező érvényűek. Az, hogy Oroszország szavazati jogát felfüggesztették, legfeljebb szimbolikus, diplomáciai jellegű lépés, mint valódi szankció. Ennél sokkal keményebb az a figyelmeztetés, amelyet Anders Fogh Rasmussen intézett az oroszokhoz. A NATO főtitkára az orosz katonai egységeknek az ukrán határról való visszavonására szólította fel Moszkvát. Rasmussen törvénytelennek minősítette az ukrajnai orosz agressziót. Azt mondta, Moszkva módszerei és retorikája a múltat idézi. „Felszólítom Oroszországot, hogy vonja vissza az ukrán határon állomásázó katonai egységeit, és kezdjen párbeszédet az ukrán kormánnyal” - jelentette ki Rasmussen, aki szerint a hidegháború befejezése óta most első ízben történt meg, hogy egy állam „katonai erővel” megpróbálja megszerezni szomszédja területének egy részét.


A magyarok szétszavaztak

A közgyűlés 7 magyar tagja közül csak a szocialista Szabó Vilmos és a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás szavazott. A baloldali politikus támogatta az orosz delegáció szavazati jogának felfüggesztését, míg Gaudi-Nagy ellenezte azt. A jobbikos képviselő szerdán is megszólalt, erről itt olvashatnak.