Nehezen szülik meg a klímacsúcs végső megállapodását

Fotó: MTI/EPA/Pool/REUTERS / Jacky Naegelen

-

Csütörtök este a francia külügyminiszter még péntekről beszélt, reggelre viszont kiderült szombatig biztos babrálnak még vele.


Péntekről szombatra halasztották az ENSZ párizsi klímakonferenciáján a klímavédelmi egyezmény végső szövegének kidolgozását - közölte a konferencia francia elnöksége.

Laurent Fabius francia külügyminiszter csütörtök este még azt mondta: úgy látja, hogy pénteken javaslatot tud tenni a végső szövegre. „Nagyon közel vagyunk a célhoz, és eljött az idő a megállapodásra” – mondta. Előtte már volt úgy is, hogy péntek délutánra végeznek.

Péntek reggel azonban az elnökség úgy nyilatkozott, hogy még ezt a napot is a konzultációknak kell szentelni. A szöveget a legfrissebb tervek szerint szombat reggelre készítik el, a plenáris ülés pedig a nap közepén fogadhatja el a dokumentumot.


A 27 oldalas újabb változat több kérdésben megoldással szolgál, de néhány konkrét pontban még mindig nem tudtak megállapodni a tárgyaló felek. Utóbbiak közül Fabius a fejlett és fejlődő országok közötti különbségtételt, a finanszírozási kérdéseket és a megállapodás „ambícióját” emelte ki.


A legfrissebb tervezetben a 195 ország vállalja, hogy a Föld légkörének felmelegedését átlagosan 2 Celsius-fokban maximálják az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatják az erőfeszítéseket arra is, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen.

Nozipho Mxakato-Diseko dél-afrikai nagykövet, a 134 fejlődő országot képviselő G77+Kína nevű munkacsoport szóvivője korábban elmondta: a csúszás oka az volt, hogy Laurent Fabius minden miniszterrel külön-külön egyeztetett annak érdekében, hogy „a tárgyalások folyamán ne alakuljon ki káosz”. A nagykövet szerint egyszerre érzékelhető feszültség és higgadtság a klímakonferencián.