Nehezebb lesz kivándorolni Svájcba

Fotó: AFP Photo/ Michael Buholzer / AFP Photo/ Michael Buholzer

A bevándorlás korlátozásáról és az abortusz finanszírozásáról tartottak népszavazást vasárnap Svájcban.


Exit poll: Svájc korlátozza a bevándorlást

Kis többséggel ugyan, de megszavazták a svájciak a bevándorlás korlátozását a vasárnap megrendezett népszavazáson egy előzetes becslés szerint. A Gfs közvélemény-kutató intézet számításai szerint a népszavazáson részt vevők 50,4 százaléka voksolt igennel a bevándorlási kvótarendszer visszaállítására. A számítást a szavazatszámlálás nem végleges eredményei alapján végezték, az intézet közlése szerint a hibahatár +/- 0,7 százalék. A számítás elvégzésekor két nagy kantonból, Genfből és Zürichből még nem álltak rendelkezésre az eredmények. Az urnák helyi idő szerint délben zártak, a szavazatok összesítésének végeredménye délután várható.

Az alpesi ország állampolgárait azért hívták e napon az urnákhoz, hogy eldöntsék: visszaállítsák-e a bevándorlási kvótarendszert az Európai Unió polgáraival szemben. Állást kell foglalniuk abban a kérdésben is, hogy miként finanszírozzák az abortuszt, vagyis a művi terhességmegszakítás magánügy legyen-e a jövőben, költségeit vonják-e ki a társadalombiztosítási rendszerből. Az előzetes felmérések szerint az első témában a lakosság erősen megosztott, eszerint 43 százalék támogatja a kezdeményezést, míg 50 százalék nemmel készült szavazni. Az eredmény azon múlik, hogyan voksol a „bizonytalan” 7 százalék – hívták fel a figyelmet a kommentátorok. Az abortusz kérdésében állítólag az előterjesztés elutasítására – vagyis a társadalombiztosítás általi finanszírozás fenntartására – számítanak.

Az Európai Unióból Svájcba irányuló bevándorlás korlátozásának támogatói kerültek többségbe a február elején megrendezett svájci népszavazáson a hivatalos eredmények szerint. A népszavazáson részt vevők 50,3 százaléka voksolt igennel a bevándorlási kvótarendszer visszaállítására. A kormánynak így a következő három éven belül újra kell tárgyalnia Brüsszellel a Svájc és az Európai Unió viszonyát szabályozó szerződéscsomagot. Jelenleg bármely uniós állampolgár letelepedhet az ország területén, amennyiben ott munkát vállal, csak az EU-n kívüli országok esetében korlátozzák a bevándorlást.