Nehezebb lesz átverni a használtautó-vásárlókat

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Gyártási év, műszaki érvényességi idő, kilométeróra-állás – ezek is ellenőrizhetők egy telefonos applikáció segítségével. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának adatlekérdező szolgáltatásával jelentősen csökkenthetjük a használtautó-vásárlás kockázatait.


Havonta átlagosan több mint 50 ezer használt autó cserél gazdát Magyarországon. A vásárlók azonban gyakran nem tájékozódnak kellőképpen, pedig ma már számos információt megtudhatunk a megvásárolni kívánt autó kilométeróra-állásáról, vagy hogy nincs-e közözés alatt az adott gépjármű – írja az atv.hu.

Egy új mobilos applikáció, az OkmányApp segítségével mostantól könnyedén lekérdezhetők az autó adatai. A leggyakoribb csalás a kilométeróra számlálójának visszatekerése. A fejlesztéssel ezentúl bárki számára nyomon követhető, hogy az autó forgalomba helyezésekor, műszaki vizsgakor és a tulajdonosváltáskor mi volt a valós óraállás.

„Ugye, az elég gyanús, hogy a forgalmiban az előző esemény két éve történt, én meg most akarom megvásárolni egy új tulajdonostól, és nagyon közel van a két kilométer,


vagy netalántán kisebb a kilométer, mint akkor volt”

– mondta Nagy Lajos, a KEKKH közszolgáltatási elnökhelyettese.


Ezerrel tekernek

Egy autókereskedő szerint az a legnagyobb baj, hogy a magyar vásárlók szeretik becsapni magukat. Az más kérdés, hogy az óratekerők bűncselekményt követnek el, amiért akár egyéves börtönbüntetés is kiszabható. A nepperek ennek ellenére is ügyeskednek, szerintük ugyanis senki sem akar 300 ezer kilométeres autót venni.

A vásárlók egy része elveszíti a realitásérzékét, ha autóvásárlásról van szó. A legtöbbjüket simán át lehet verni egy kicserélt kormánnyal és váltógombával. Miközben a szakember szerint könnyen kiszámítható egy autóról, hogy évi átlag 20 ezres futásteljesítménnyel hány kilométer lehet benne reálisan. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) júniusi közleménye szerint az importált használt gépjárművek 90 százalékának, a belföldi kereskedelemben értékesített példányok pedig mintegy 50 százalékának manipulált a kilométerórája.

Az OkmányApp fejlesztői szerint 2-3 éven belül a biztosítócégekkel is össze fogják kötni a rendszerüket, hogy az autók kártörténete is megismerhető legyen.