Nol: Kiszoríthatják Simicska ingyenes Metropolját a metróból

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

HÁTTÉR

A lap úgy értesült, nem hosszabbítana szerződést a terjesztésről a BKV.


Felülről jövő politikai ­nyomásra a BKV nem fogja meghosszabbítani azt a szerződést, amelyet a Metropol című ingyenes lap terjesztéséről kötött – értesült a Népszabadság több forrásból. A Metropol kiadója az MTG Metro Gratis Kft., amelynek tulajdonosa Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly Megapolis Media nevű részvénytársasága.

A BKV-nak az újság kiadója havi 8,7 millió forintot fizet az állomásokon található újságtartók után, ami ennél kevesebb is lehet, ha a közlekedési cég hirdet a lapban.

Hogy a BKV fölmondhatja a szerződést, annak több előjele és oka is van, amely mind Orbán Viktor és Simicska Lajos megromlott kapcsolatából indult ki:

  • a TV2-ért való versengés, ugyanis Fonyó az, aki Andy Vajnával verseng a csatorna megszerzéséért;
  • az, hogy Orbán tanácsadója, Habony Árpád elindította a szintén ingyenes lapját, a Lokált májusban;
  • ahogy arról mi írtunk először, Simicska reklámcégével szerződést bontott már a budapesti önkormányzat.
A Metropol napi 330 ezer példányban jelenik meg, 700 vidéki és 377 fővárosi terjesztőpontja van, ebből 114 van a BKV-nál. A BKV-tól való kiszorulás tehát nem jelenti azt, hogy megszűnne a lap, hiszen sok helyen rikkancsokkal osztják a Metropolt.

A lap mindkét felet megkereste, de egyik sem akarta bővebb tájékoztatást adni, csak annyit mondtak el, hogy jelenleg is folynak a tárgyalások arról, hogy január 1-jétől meghosszabbítják-e, és miként a szerződést.


A Metropol közleményben reagált a Népszabadság cikkére. Eszerint a Népszabadságnak nincs igaza abban, hogy kiszorítanák metróállomások területéről az ingyenes lapot, hanem csak lejár az év végével a szerződésük. Úgy tudják, a BKV tendert készül kiírni a metróállomások területén történő ingyenes lapterjesztésre. Ezen a Metropol is indulni kíván.

Azonban július óta alternatív fővárosi terjesztési rendszert építettek fel, amelynek tesztüzeme november 1-je óta tart, „ugyanolyan elérést biztosít a metróállomások és a főbb tömegközlekedési útvonalak mentén, mint a régi, sőt az osztogatóinkat immár sokkal többen és sokkal több helyen találhatják meg” – írták közleményükben.

Más változtatásra nem volt szükség – olvasható a közleményben –, mert a BKV területén nem 114, hanem 64 helyszínt használtak, amellyel a Metropol teljes példányszámának alig a negyede talál itt jelenleg gazdára.