Nehéz nem észrevenni, miként közelednek álláspontok menekültügyben

Fotó: MTI/EPA/DPA / THOMAS WARNACK

-

A német belügyminiszter a menekültek Európán kívüli elhelyezéséről beszél. Ugyanezért lobbizik a magyar diplomácia is.


Európa és Németország nem zárkózhat be, de nem is tud mindenkit befogadni a háborús övezetekből, ezért egy új menekültügyi rendszert kell kidolgozni, amely biztosítja a menekültek legális belépését az EU-ba és nem terheli túl az unió közösségét - mondta a német belügyminiszter egy hétvégi lapinterjúban.

Thomas de Maiziere a Der Spiegel című hírmagazinban megjelent interjúban kiemelte, hogy az új rendszernek "nagyvonalúan" megállapított "kontingensekre" kellene épülnie, vagyis az EU-nak előre meg kellene határoznia, hogy egy adott időszakban mennyi menekültet tud befogadni, és gondoskodnia kellene arról, hogy ezek az emberek legálisan, biztonságosan el is jussanak területére.

A tagországokban járó ellátás eltérő színvonalát, minőségét pedig közelíteni kellene egymáshoz, egy sávot, "korridort" kellene bevezetni, hogy a menekültekkel legalább "megközelítőleg" egyformán bánjanak mindenütt.

Azokat sem szabad cserben hagyni, akik már nem férnek bele az előre rögzített befogadási keretbe. Gondoskodni kell arról, hogy biztonságban élhessenek abban a régióban, amelyben a hazájuk van. "Ez is hozzátartozik Európa felelősségéhez" - mondta Thomas de Maiziere.

"A kerítések nem jelentenek megoldást, de az EU-nak erős külső határokra van szüksége", azért is, hogy ne folytathassák tevékenységüket az embercsempészek - mondta az Angela Merkel vezette konzervatív CDU politikusa arra a felvetésre. Arra a kérdésre, mégis miként kellene biztosítani a külső határokat, és mit kellene kezdeni a Földközi-tengeren életük kockáztatásával az EU felé igyekvő emberekkel, Thomas de Maiziere kifejtette: az életmentés a legfontosabb, de a kimentett embereket Európán kívül kell biztonságba helyezni.

Arra a kérdésre, hogy mindez azt jelenti, hogy a Földközi-tengerből kimentett embereket vissza kell vinni Afrikába, elmondta: nem egyszerűen Afrikába, hanem "egy biztonságos helyre Afrikában, ahol segítséget nyújtunk nekik, és mindenkinek van esélye arra, hogy bekerüljön a kontingensbe, amelyet egy előre rögzített képlet alapján osztanak szét egymás között az (uniós) tagállamok".

A magyar műszaki határzárral és a Röszkénél történtekkel kapcsolatban azt mondta: nem szeretne olyan Európában élni, ahol ismét kerítések épülnek, és a magyar eljárást sok szempontból lehet bírálni. Ugyanakkor Magyarország más országokkal ellentétben az uniós jog előírásainak megfelelően regisztrálta a menekülteket, és foglalkozik uniós külső határa védelmével.

"Ami viszont a szerb határon végbement legutóbbi fejleményeket illeti, megítélésem nagyon világos: a magyar kormánynak gondoskodnia kell arról, hogy mindenki emberhez méltó bánásmódban részesüljön, és ne alkalmazzanak erőszakot menekültekkel szemben". "Minden más elfogadhatatlan!" - jelentette ki a német belügyminiszter.

A magyar kormány javaslata az, hogy az EU-nak át kellene vennie a törökországi, jordániai és libanoni menekülttáborok finanszírozását, és létre kell hozni egy olyan uniós erőt, amely képes megóvni Görögország határait a menekültek áradatától.