Nehéz időket él a vanília, egekbe szökhet a fagyi ára

Fotó: ONLY FRANCE / YANN GUICHAOUA

-

Rossz volt a vaníliabab termése Madagaszkáron, ezért a világ második legdrágább fűszerének ára meredeken emelkedik. Ennek hatását előbb-utóbb a sarki fagylaltosnál is érzékelhetjük.


A Mintec adatszolgáltató cég szerint a madagaszkári vaníliabab ára idén januárban 144 angol font (kb. 59 ezer forint) volt kilónként, miközben egy évvel ezelőtt még csak 59 fontot (kb. 25 ezer forintot) kértek érte – írja a Portfolio egy Guardian-cikk alapján. A cég elemzője szerint a vanília ára 2012–2013-ban kezdett emelkedni minőségi okok miatt, és azóta is nő.


A vanília persze sosem volt olcsó, ez a második legdrágább fűszer a világon a sáfrány után, mivel termesztése nagyon idő- és munkaigényes. Madagaszkáron kívül Mexikóban, Tahitin és Indonéziában termesztenek még számottevő mennyiségben vaníliát, a hírek viszont elsősorban a rossz madagaszkári termésről szólnak. Madagaszkáron ugyanis a 2000 tonna körüli termés már szép mennyiségnek mondható, de ehhez képest tavaly csak 1300 és 1400 tonna között tudtak vaníliát szüretelni.

Több lap szerint is a vanília árának drasztikus emelkedését sokan meg fogják érezni, azokat a vállalatokat, amelyek a fűszert felhasználják (süteményekben, üdítőkben, parfümökben stb.), érzékenyen érintheti a folyamat, és ez különösen igaz a jégkrémgyártókra. A megnövekedett költségeket pedig sokuk kénytelen lesz továbbhárítani a fogyasztókra.