Nehéz feladatot adott Mexikó püspökeinek Ferenc pápa

Fotó: POOL / ALESSANDRO DI MEO

-

A drogkereskedelemmel szembeni fellépés, az erőszak és a korrupció felszámolása is a vallási vezetők vállaira került.


A közjóért felelős köztisztviselőknek őszintének és becsületesnek kell lenniük, nem szabad, hogy megrontsák őket kiváltságaik. Népüknek biztosítaniuk kell a „valódi igazságszolgáltatást” és az alapvető szoláltatásokat – mondta Ferenc pápa Enrique Pena Nieto mexikói elnökkel tartott találkozója utáni beszédében Mexikóvárosban.

A politikai vezetőknek „különös kötelességük”, hogy biztosítsák az emberek „elengedhetetlen” anyagi és lelki igényeinek kielégítését, mint „a megfelelő lakhatást, a méltóságteljes munkát, az ételt, a valódi igazságszolgáltatást, a hatékony védelmet és az egészséges és békés környezetet” – mondta a pápa. Az egyházfő szerint nem elegendő csak törvényeket hozni, minden mexikóinak ki kell vennie a részét abból, hogy jobbá tegyék az országot.


A mostani a pápa első útja Mexikóba


A mexikóvárosi katedrálisba látogatva a püspököket a kábítószer-kereskedelemmel szembeni bátor fellépésre szólította fel, arra, hogy segítsék a mexikóiakat az országot sújtó erőszak és a korrupció felszámolásában, ne bújjanak el saját kiváltságaik mögé. Hangsúlyozta, hogy „valódi pásztorként” kell szolgálniuk az embereket.

Ferenc pápa mexikói látogatása alatt több szegénységgel és erőszakkal küszködő települést is felkeres. Egyházfőként ez az első látogatása a közép-amerikai országban, ahol a világon a legtöbb spanyol nyelvű katolikus él.