Nehéz ellenállni az ormányosmedve-kölyköknek

Fotó: MTI/MTVA / Kelemen Zoltán Gergely

-

A Szegedi Vadasparkban tombol a cukiság.


Négyhetesek lettek a Szegedi Vadasparkban született ormányosmedve-kölykök. Ebből az alkalomból, no és mert gyereknap van, a nyilvánosságnak is bemutatták, hogyan esznek a cumisüvegből, és hogyan tűrik a gondozóik közelségét.
A kicsik fejlődése egyébként nagyon gyors: a szemük 10 naposan nyílik ki, 19 naposan már lábra állnak, és 26 naposan már képesek mászni.

Az ormányosmedve vagy más néven vörösorrú koáti a mosómedvefélék családjába tartozik, Amerika erdős területein van a természetes élőhelye. A Szegedi Vadaspark ismertetője szerint a névadó testrésze az egyik legkiválóbb érzékszerve. A szaporodási időszakban az egyébként magányosan élő hímek rövid időre csatlakoznak egy-egy csapathoz, mely nőstényekből és két év alatti kölykeikből áll. A vemhes nőstények ezután elvonulnak, fészket készítenek, és itt szülik meg kölykeiket.
A vörösorrú koáti nem számít ritka állatkerti fajnak, így Szegeden sem gondoltak szaporítására. A vadasparkban nevelt állomány fiatalítását tervezték, ezért egy másik állatkertből nőstényeket fogadtak, utólag azonban kiderült, hogy egy véletlen folytán hím is került a csapatba. Ennek meg is lett a következménye: az elmúlt hetekben egy tucat ormásnyosmedve-kölyök született három anyától. Hogy az egyik, kissé sokat vállaló és éltesebb korú anyát tehermentesítsék, úgy döntöttek, két kölyköt kézben, a gondozók nevelnek föl. A kölyköket – amelyek a gondozóktól a Vackor és a Lulu nevet kapták – cumisüvegből táplálják. Az állatok kezdetben kétóránként kaptak macskatejpótló tápszert, jelenleg már csak négyóránként kell őket etetniük gondozóiknak.