Nehéz elfogadni, hogy kimaradok a lányom életéből

-

Pauman Dániel felesége szerint az olimpiai ezüstérmes kajakos azt dolgozza fel a legnehezebben, hogy a sok edzőtábor miatt szinte kívülálló lett a család életében. A közel kétméteres sportoló a távoli versenyeken egy plüssoroszlánnal bújik össze, itthon pedig a lányával kertészkedik. Élsportolók családi élete, 2. rész.


Pauman Dániel februártól szeptemberig gyakorlatilag külön él családjától, ezalatt felesége, Paumanné Lukács Linda szinte egyedül neveli közös gyermeküket, Lucát. Az edzőtáborok idején az olimpikon hétfőtől szombat délig ki sem száll a hajóból, így hetente nagyjából másfél napja marad a családjára. És ez nem csak az olimpia évében van így, minden szezonra jellemző a megfeszített munka. Linda azt mondja, az élsportolói életmód nem igazán engedi meg nekik, hogy klasszikus családi életet éljenek.


Luca és édesanyja


„Ha hazajön, érthetően fáradt, nem nagyon van kedve jönni-menni, pihenni szeretne. Nem mondom, hogy könnyen, de elfogadtuk a helyzetet. Annyira nincs időnk egymásra, hogy habár már öt éve házasok vagyunk, nászúton se voltunk még. Legfeljebb egy-egy belföldi hétvégére futotta, de hosszabb nyaralást lehetetlen tervezni.”

Már a kapcsolatuk elején is a sportoló edzőtáborához kellett alkalmazkodniuk. „Egy nappal azután, hogy először találkoztunk, Portugáliába utaztak a csapattal, úgyhogy az első heteket randizás helyett cseteléssel töltöttük. Igazából nem voltak nagy reményeim, Dani akkor 19 éves volt, én 21.


Ráadásul az életmódja is annyira különbözött az enyémtől, nem hittem, hogy ebből bármi komoly lehet.

De idén lesz tíz éve, hogy megismerkedtünk, szóval érdemes volt megpróbálni.”


Felesége mindenben támogatja


Még a családalapítással is az ezüstnégyes tagjának karrierjéhez alkalmazkodtak. „Dani idén lesz harmincéves, így még most sem számít öregnek ebben a sportban. Vagyis nagyon sokat kellett volna várni egy nyugodtabb időszakra, annyira pedig nem akartuk kitolni a gyerekvállalást. A tesókérdés is terítéken van, de alaposan meg akarjuk tervezni, mikor lenne a legideálisabb” – avatta be terveikbe a VS-t Linda.

A rendszertelen életmód és a távolság a kezdetektől fogva megnehezítette mindannyiuk dolgát. Pauman lányuk születésekor se tudott sokáig a családdal maradni, kötelességei miatt csak rövid időt tölthetett otthon az újszülöttel. Miközben a hajóban kétszáz százalékot kellett hoznia minden edzéssel töltött napon, addig a magánéleti nehézségekkel is meg kellett küzdenie. Linda szerint férje azt viselte legnehezebben, hogy szinte kívülállóvá vált saját családja életében.


Kevés időt tud a lányával tölteni


„Skype-on és telefonon tartjuk a kapcsolatot, amikor távol van, mindennap beszélünk. Ő attól akad ki, hogy a lányunk nem nagyon kommunikál vele ilyenkor, én meg attól, hogy milyen gyönyörű helyeken készül, mégis folyton azzal traktál, mennyire jönne már haza.” A kevés együtt töltött időben próbálnak mindent bepótolni, lehetőleg úgy, hogy közben a kajakozó is kikapcsolódjon. „Nagyon szeret tenni-venni a ház körül, mindent megcsinál, sőt, néha a szükségesnél is többet. Alakítgatja a kis otthonunkat, és saját veteményese is van, imádja gondozni a növényeit.”


Sokat van úton a négyessel


Riói kvótát még nem szerzett a londoni ezüsthajó, amely szinte folyamatosan vízen van. Pauman a csapat formáját jónak tartja, fáradtságot nem érez. „Igaz, múlt héten már hányingerem és hasmenésem volt a kimerültségtől, de mi vagyunk Kati néni (Fábiánné Rozsnyói Katalin, a férfi kajak négyes edzője – a szerk.) gladiátorai, így hív minket. Az edzéseken egymást gyilkoljuk, de ha jön a viadal, az arénában küzdünk meg az ellenféllel.”

Szükség is lesz az elszántságra a jó teljesítményhez, annál is inkább, mert az elmúlt időszak doppingügyei miatt újra elővették a sportágat. Habár a történtek miatt sokkal szigorúbban figyelik őket, Pauman nem bánja. „Csak idén már kétszer voltak háznál ellenőrizni, a négyest is többször megnézték idén. Folyamatosan vezetnem kell a magyar és a nemzetközi hollétit is, ami valamilyen szinten persze megterhelő, meg fegyelmezettséget is követel tőlünk, de nem feltétlenül tartom ezt problémának.”


Kajakosok Abu-Dzabiban

Sokat ellenőrzik őket


Pauman a négyest a második családjának tartja, ami érthető, hiszen idejük nagy részét együtt töltik. Megbonthatatlan egységként beszél a Kammerer Zoltánnal, Kulifai Tamással és Tóth Dáviddal alkotott négyesről. „Mi tényleg ott vagyunk egymásnak, bármi történjen is. Tavaly voltak már hangok, hogy valakit ki kellene venni a hajóból, de mi összezártunk, és pár nap múlva nyertünk egy Európa-játékok aranyérmet. Testvéri a viszonyunk, Zolira mindannyian úgy tekintünk, mintha a bátyánk lenne; az eredményei és a kora miatt is. Arra pedig büszke vagyok, hogy Zoli szerint a korábbi aranyérmes hajókban nem volt olyan jó hangulat, mint a mi ezüstérmesünkben.”

A kiváló formához azonban a tökéletes sporttársak mellett szükség van egy végtelenségig toleráns családra is. Pauman tisztában van ezzel, hálás is a hozzátartozóinak a támogatásért. „Hatalmas terhet vesz le a vállamról a feleségem, a szüleim, anyósom, apósom is. Mindannyian hozzátesznek ahhoz, hogy én bizonyítani tudjak. De közben a lányom egyre nagyobb, egyre jobban kezdek hiányozni neki. Hétfőnként én viszem oviba, a szívem szakad meg, amikor elválunk, de igyekszem nem kimutatni. Nagyon nehéz elfogadni, hogy kimaradok az életéből. Már tanítanom kellene őt biciklizni, de másfél napba lehetetlen mindent belezsúfolni.”


Bringatúra Lucával


A közös időtöltés így legtöbbször a kiskert gondozásában valósul meg. „Először csak egy sziklakertünk volt, aztán virágokat ültettünk, majd jöttek a zöldségek. Retket, hagymát vetettünk, együtt kapáljuk, locsoljuk a lányommal, mindketten nagyon élvezzük. Próbálom környezettudatosságra nevelni, ezért kifejezetten örülök, hogy érdekli a természet.”


A sportolófeleség is sportolni fog

Pauman felesége korábban semmilyen mozgásformával nem került szorosabb kapcsolatba, szerencsés alkata miatt nem is nagyon volt szüksége az edzésre, de terhessége alatt ez megváltozott. „Majdnem húsz kilót híztam. Hiába tudtam, hogy ez csak átmeneti állapot, akkor megfogadtam, hogy soha többé nem leszek akkora. A lányunk születése után szép fokozatosan kezdtem neki a sportnak” – mondta Linda.

Kifejezetten szereti a speciális akadályfutásokat, mint amilyen a Legion Run vagy a Spartan Race, amelynek mezőnye kőkemény terepen, katonai kiképzéseket idéző feladatokat leküzdve teljesít egy több kilométeres távot. Az alkalmi versenyek mellett heti 4-5 alkalommal mozog, ebben súlyzós edzés és cardio is van.


Linda a Spartan Race-en:


Ami a közös sportolást illeti, futott már Paumannal félmaratont, és gyakran tekernek körbe a Velencei-tó körül bringával. A kevés közös élményt Paumannak az edzőtáborban és a versenyeken töltött idő alatt egy plüssoroszlán segít felidézni. „Irvin a világutazó oroszlán, még én vettem Lindának, de valahogy visszakeveredett hozzám. Londonban is végig velem volt, eddig úgy tűnik, szerencsét hozott nekem. Remélem, Riót is meg tudom majd mutatni neki.”


Irvin a londoni olimpián


Az élsportolók családi életét bemutató sorozatunk előző részében az A csoportos hokiválogatott kulcsemberét, Kovács Csabát és feleségét látogattuk meg.