Csomagolnak a Keletinél, gyalog vágnak neki az útnak a menekültek

Fotó: Kummer János

-

Több százan mozgolódnak hátizsákkal a hátukon, de tudósítónk szerint még folyik a toborzás a nagy útra a pályaudvaron. Akár ezren is elindulhatnak gyalog a határ felé. A Keletiben ma sem járnak a nemzetközi vonatok.


Reggel menekültek egy csoportja elkezdett szervezkedni, körbemenni a Keleti pályaudvarnál létrehozott tranzitzónában, de lassan már mindenhol megy a csomagolás. Hátizsákkal felszerelkezve készülnek elindulni Ausztriába, a tervük az, hogy GPS segítségével gyalog mennek a határig – mondták. Az indulást délre tervezték, hangosbemondón szólítják fel az embereket, hogy mind együtt, egy sorban induljanak, és legyenek kedvesek a rendőrökhöz. A déli indulás mostanra nyilvánvalóan csúszik, de a tranzitzónát körbe járó tudósítónk szerint sokan felpakoltak, és várják az indulást. Ugyanakkor még így is több ezren vannak a tranzitzónában.Tudósítónk olyanokkal is beszélt, akik tegnap este még nem akartak gyalog elindulni, mostanra azonban meggyőzték őket a többiek, így ők is készülődnek. A pályaudvaron és környékén ugyanis folyamtosan megy a toborzás, úgy tűnik, a menekültek együtt, vagy pár nagyobb csoportban vágnak neki az útnak. Az osztrák határ egyébként 177 kilométer másodrendű utakon, de van olyan verzió is, hogy Szlovákia felé veszik az irányt. Sőt pénteken délben felvetődött egy olyan terv is, hogy a német nagykövetségig mennek. Feltehetően menet közben döntik majd el.A készülődés még eltarthat egy ideig, mert a csomagoláson kívül sokan éppen élelmet vásárolnak a környékbeli boltokban. Van, aki szerint délután egy körül indulnak, más viszont azt mondja, bármelyik pillanatban útra kelhetnek.A Keleti pályaudvaron a péntek reggel még nyugodtan indult. A helyszínen lévő tudósítónk szerint nagyjából ezren aludhattak ott az éjszaka. A pályaudvaron 20-30 rendőr volt reggel, és megjelent nyolc focianarchista is. A Fradi-, Ultras Liberi és Nagy-Magyarország pólót viselő férfiak először szétnéztek a vonatoknál, majd az egyik oldalsó bejáratnál kezdtek el nézelődni, de úgy tűnt, ők maguk sem tudják, hogy mit akarnak. Mindenesetre több rendőr is megérkezett a pályaudvarhoz, és bár az ultrák később szétszéledtek, kettejüket az egyik megállóban feltartóztatták a rendőrök, és hosszasan ellenőrizték az irataikat. Tudósítónk szerint újabb és újabb ultrának tűnő bámészkodó jelenik meg a pályaudvarnál.

A 10.10-es győri vonat amelyen csütörtökön nagy volt a tolongás, ma rendben elindult. Tudósítónk szerint a menekültek meg sem próbáltak felszállni a szerelvényekre, igaz, több rendőr is állt a peronon, és őrizte a rendet.

A helyszínen megjelentek osztrák és német rendszámú személyautók, amelyekből élelmiszercsomagokat és ruhát osztottak a menekülteknek. Helyszíni tudósítónk szerint az autóval érkező német férfi szíriai származású, a kollégáival gyűjtötték össze az élelmiszert. Csak ezért érkeztek Magyarországra, az élelmiszerek szétosztása után indultak is vissza, néhány óra múlva azonban újabb autó érkezik Németországból. Az autónál elég nagy volt a tolongás. Ezen kívül Jávor Benedek európai parlamenti képviselő három párttársával együtt ötszáz adag élelmiszercsomagot osztott ki a menekültek között.


Egyelőre mindenki vár az indulásra


Bicskén már sokkal hangosabb volt a reggel: ott a vonaton maradt mintegy ötszáz ember továbbra sem hajlandó együttműködni a rendőrséggel.

Éjszaka közben a a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) győri irodájába vitték azt a 39, többségében szíriai menekültet, akit csütörtök délután szállítottak le a Keleti pályaudvarról Győrbe tartó vonatról a nagyszentjánosi vasútállomáson. A győri irodában meleg ételt és italt kaptak, majd a vámosszabadi befogadóállomásra kerültek.