Néhány ezer dzsihadista Líbiába költözött

-

Az amerikai kormány becslései szerint ötezerre nőtt az Iszlám Állam tagjainak száma Líbiában, miközben Irakban és Szíriában az eddigieknél kevesebb dzsihadista harcol.


A korábbi 20-30 ezerhez - bizonyos értékelések szerint 33 ezerhez - képest 19-25 ezerre csökkent az Irakban és Szíriában harcoló szélsőségesek száma - mondta a tisztségviselő.

Az AP amerikai hírügynökség úgy vélte, az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció légicsapásai mindkét közel-keleti országban hozzájárulnak az Iszlám Állam térvesztéséhez. A csökkenés azonban magyarázatot adhat arra is, hogyan emelkedett 2-3 ezerről 5 ezerre a Líbiában harcoló dzsihadisták száma.

Az iraki és szíriai katonai műveletek az Iszlám Állam számos tagjával végeztek, és megnehezítették a terrorcsoport számára a terjeszkedést és új tagok toborzását. Ennek eredményeként néhányan inkább a káoszba süllyedt észak-afrikai országba utaztak.

A Pentagon munkatársa hozzátette: mivel az Egyesült Államok és szövetségesei egyre több szárazföldi katonát telepítenek a térségbe és egyre több megfigyelő eszközt lőnek fel a légtérbe, a hírszerzés pontosabban meg tudja állapítani a dzsihadisták számát.

Az Iszlám Államnak Líbiában sikerült ellenőrzése alá vonnia a Tripolitól 450 kilométerre keletre fekvő Szirt térségét. A terrorellenes szövetség egyelőre nem fontolgatja itt a katonai beavatkozást a dzsihadisták ellen, az egységkormány létrehozásával stabilitást akarnak elérni Líbiában.