Néha megmondja az ELTE, néha nem, melyik HÖK-ös mennyit keresett

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Az Átlátszó.hu érdeklődésére megint nem reagált az egyetem, pedig egyszer már meg kellett hajolnia a bíróság ítélete előtt.


A korábbi perben a bíróság kimondta: mivel közpénzről van szó, a HÖK pedig közfeladatot lát el, a nyilvánosságra tartozik, hogy az egyes tisztségviselők mennyi pénzt kapnak a munkájukért. Ennek ellenére az ELTE a mostani adatigénylésre adott válaszában csak a 2014 szeptemberétől kifizetett összegeket küldte el, ezeket név szerinti bontásban itt lehet böngészni.


A magyarázat szerint a 2009-2012 közti adatokat azért kell kiadni, mert arra bíróság kötelezte az egyetemet, a 2014 utáni adatokat pedig azért, mert akkor már új szabályozás volt hatályban az ELTE-n, ami lehetővé teszi az adatok közzétételét.Az Átlátszó.hu azzal érvel, hogy nem az ELTE vagy bármilyen más intézmény belső szabályai számítanak, hanem az információszabadságról szóló törvény, ami – leegyszerűsítve – kimondja, hogy ahol közpénzt költenek közcélra, arra rá lehet kérdezni. A HÖK közpénzt költ (az államnak befizetett adónkból kapja a pénzét), és közfeladatot lát el (képviseli a diákokat az egyetemen, alakítja az egyetem döntéseit). A bíróság a törvény alapján mondta ki, hogy nyilvánosságra kell hozni a HÖK-ös kifizetéseket, a törvények pedig felülírják az ELTE szabályzatait - írja a tényfeltáró hírportál.


Az elmúlt években többször is felmerültek visszaélések a hallgatói önkormányzatokkal kapcsolatban. Volt, amikor a körülöttük működő cégek váltak gyanússá, volt, amikor a pártkapcsolataik szúrtak szemet, és kifogásolták a fizetéseik mértékét is, miután 100-200 ezer forintos juttatások is előfordulnak.