Negyvenöt migráns ellen kezdeményeztek eljárást a hétvégén

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A határzár tiltott átlépése miatt kerülnek a bíróság elé.


A szeptember 15-én bevezetett törvényváltozások utáni első hétvégén a Csongrád Megyei Főügyészség 45 emberrel szemben kezdeményezett gyorsított eljárást – írta az ügyészség közleményében. Eszerint 24 afgán, 4 kongói, 1 iráni, 8 pakisztáni, 4 szír, 1 bangladesi, 2 albán és 1 algériai vonatkozásában indítványozták, hogy a bíróság állapítsa meg bűnösségüket határzár tiltott átlépése miatt.


Ebből tizenöten átbújtak, vagy átmásztak a kerítés alatt vagy felett, míg harmincan a korábban megrongált kerítésen keletkezett réseken jutottak be Magyarország területére. A vádlottak közül öten Ásotthalom, harminchatan Mórahalom, négyen Kelebia térségében jutottak át a határzáron.

Pénteken hat ilyen eljárást kezdeményezett az ügyészség, a vádlottak közül 3 szíriai, 1 iraki és 2 koszovói állampolgár volt.

Összességében hat nap alatt 116 vádlott vonatkozásában tett indítványt az ügyészség arra, hogy bűnösségüket valamennyi esetben határzár tiltott átlépésének bűntettében állapítsa meg. Illetve, 11 személy ellen azért kezdeményezték az előzetes letartóztatást, mert részt vettek a röszkei határátkelőnél történt szerdai incidensben.