Negyvenévesen meghalt a rögbi első szupersztárja

Fotó: AFP / GABRIEL BOUYS

-

Jonah Lomu hosszú ideje betegséggel küszködött, mégis teljesen váratlan a halála.


Aucklandben, 40 éves korában meghalt Jonah Lomu, a rögbi első globális szupersztárja. Lomu két évtizede szenvedett veseelégtelenségben, de John Mayhew, az új-zélandi válogatott orvosa szerint váratlan volt a halála.


„Nyilvánvalóan rendkívül szomorú a család. Jonah csak az előző éjjel érkezett haza Angliából, majd a reggeli órákban meghalt” – közölte Mayhew. Lomu újabb veseátültetés előtt állt, és dialízist kapott az elmúlt hetekben.

Még a helyi parlament szerdai ülése előtt is megemlékeztek a volt játékosról, Jonathan Coleman sportminiszer pedig megjegyezte: „Bárki, aki az 1990-es években Új-Zélandon élt, tudott róla, Lomu mekkora hatást gyakorol az országra, és nem csak sportkörökben.”

A 195 centi magas, 119 kilós Lomu örökre megváltoztatta a szélsőjátékot: korábban a poszton csak vékony, gyors játékosok szerepeltek, ám Lomu után ők kiszorultak.Lomu 19 évesen és 45 naposan mutatkozott be a válogatottban 1994-ben, ezzel minden idők legfiatalabb válogatott játékosa lett, a korábbi rekordot 1905 óta tartotta Edgar Wrigley. Mindössze két válogatottsággal a háta mögött is beválasztották a vébécsapatba, majd a dél-afrikai tornán öt meccsen elért hét céllal sokkolta a sportág rajongóit. Az 1995-ös vb angolok elleni döntőjében négy célt vitt be, köztük egy olyat is, amikor szó szerint átgyalogolt négy védőn.


Mikor Lomu felgyorsult, sokszor két-három ember sem volt elég, hogy megállítsa, akadt ellenfele, aki úgy érezte, egyszerűbb, ha inkább minél előbb félreáll az útjából.

Ő maga azonban lassanként súlyosbodó vesebetegsége miatt egész másként élte meg a meccseket: „Mikor játszom, folyton fáradt vagyok. Sokkal hosszabb ideig regenerálódom, mint a többi játékos. Ők egy óra szünet után már rendben vannak, nekem ágyban kellene maradnom a következő edzésig.”Súlyos veseproblémái először 1996-ban jelentkeztek, noha a következő években kellett volna a csúcson lennie. Bár a válogatott tagja maradt egészen 2002-ig, egyre nehezebben viselte a terhelést.


2003 vége felé már edzeni is alig tudott, később pedig élete legsötétebb pillanatának nevezte, amikor az orvosa figyelmeztette, hogy tolószékben köthet ki. Lomu népszerűsége csúcsán több, dollármilliókkal kecsegtető ajánlatot is kapott, ám ő a rögbi kedvéért egy NFL-megkeresést, valamint egy filmszerep-ajánlatot is visszautasított. A világ nem elég című 1999-es James Bond moziban egy Gabor nevű magyar gazembert alakíthatott volna, ám nem élt a lehetőséggel.

2007 után aztán már több ideje jutott a magánéletre és a csillogásra is. Több tévésorozatban is játszotta önmagát, 2011-ben szerepelt a Famous and Fearless show-ban, ahol extrémsportokban mérték össze erejüket a résztvevők, a londoni Madame Tussauds múzeumba pedig az ő viaszszobra is bekerült.

„Szerencsés vagyok - máris többet megéltem egyetlen élet alatt, mint sokan hat-hét életben. Az élet része, hogy valamikor meg kell halni” – vetett számot az életével még 2012-ben.