Negyvenesek uralják a lakáspiacot

Fotó: MTI / Krizsán Csaba

-

Főleg Budapesten vagy Pest megyében keresnek ingatlant.


Frekventált helyen, de csendes környezetben lévő két-három szobás társasházi lakást keres a lehető legolcsóbban a tipikus budapesti vevő, aki most ismét szívesen vásárol az agglomeráció egyes településein is. A fővárosi lakáspiac gerince a 15-30 millió forintos sávban húzódik, afölött megcsappan a kereslet – írja a Világgazdaság.

Az Otthon Centrum szerint a kereslet 30-30 százaléka a két- és háromszobás lakásokra irányul, négyszobás ingatlant a vevők 17 százaléka nézett meg. Az érdeklődők 13,5 százaléka egyben megvásárolható társasházak, villák és kastélyok iránt is érdeklődik. Mindössze 9 százalék most az egyszobás lakások iránti kereslet.

Ötmillió forint alatt is van élet a lakáspiacon, de csak helyenként: akik ebben az irányár-kategóriában nézelődnek, jellemzően Komárom-Esztergom és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére fókuszálnak. A 100 milliós ingatlanok több mint 80 százaléka Budapesten eladó.

A lakásvásárlók átlagos életkora negyven fölött van, a budapestieké 44,4 év, Közép-Magyarországon 42,5 év.

Jellemző a budapesti ingatlanok túlsúlya: az Otthon Centrum szerint az érdeklődők 41 százaléka a fővárosban keresgél ingatlant, a Pest megyei ingatlanokra a potenciális vásárlók 23 százaléka kíváncsi, a harmadik helyre Komárom-Esztergom és Borsod-Abaúj-Zemplén megye került fel 5 százalékos keresési aránnyal az idei év első nyolc hónapjában.