Negyvencsapatos foci-vb lehet 2026-tól

Fotó: FIFA / Mike Hewitt - FIFA

-

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottsága csütörtöki ülésén tárgyal arról a javaslatról, hogy a világbajnokságon résztvevő válogatottak számát emeljék fel 32-ről 40-re.


A mezőny bővítését az elmúlt időszakban több futballvezető is szorgalmazta, köztük Gianni Infantino, az európai szövetség főtitkára, a FIFA februári elnökválasztásának egyik jelöltje. A mostani javaslat az elfogadásra váró reformcsomag része.
Az esetleges módosítás azonban először csak a 2026-os vb-n jöhet szóba, a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari tornán még a megszokott 32 csapatos lesz a mezőny.A vb-résztvevők számát nem határozza meg a FIFA szabályzata, de, ha 40 csapatosra bővítik a mezőnyt, az öthetes tornába plusz 32 mérkőzést kell majd beiktatni, azaz elképzelhető, hogy összesen 96 meccset bonyolítanak le. Ez lehet, hogy tovább nyújtja a vb-k időtartamát, aminek viszont sem a klubok, sem a játékosok nem igazán örülnének. Arról még nem szólnak a tervek, hogy a kontinentális szövetségek között milyen arányban osztanák szét a plusz nyolc helyet.

A 2026-os vb-házigazdát legkorábban a 2017-es Kuala Lumpur-i kongresszuson jelölhetik ki.