Negyven év után először nem lesz román tornászcsapat az olimpián

Fotó: AFP / KIRILL KUDRYAVTSEV

-

Sem a Londonban még bronzérmes női, sem a férfi csapat nem tudta magát kvalifikálni Rióba. És könnyen lehet, hogy ez a jövőben is így lesz.


Negyven évvel azután, hogy Nadia Comaneci Montrealban bemutatta a sportág történetének első 10 pontos gyakorlatát, Románia nem fogja magát csapattal képviseltetni az olimpia tornaversenyén. Ilyen még nem volt.

A 72 éremmel (ebből 25 arany) az olimpiák történetében a sportág ötödik legsikeresebb nemzetének számító Románia már jó ideje csúszik lefelé a lejtőn. Londonban még megmentette az ország becsületét egy legenda, de ezt az olimpiai ciklust már nagyon csúnyán elrontották.


Larisa Iordache pótolhatatlannak bizonyult az utolsó kvalifikációs versenyen


Négy éve női csapat még harmadik lett Londonban, köszönhetően Catalina Ponornak, a 2004-es játékok háromszoros bajnokának, aki ekkor már visszavonult, azonban látva a csapat kínlódását visszatért, és nagyszerű teljesítményének köszönhetően (talajon ezüstérmes lett, a csapatversenyben pedig a románok legjobbja volt) harmadik lett a csapat.

A 2014-es világbajnokságon is csak az olimpiai ciklus közepén lévő mezőny gyengesége (és Larisa Iordache remek teljesítménye) révén jutottak be a nyolcas döntőbe. Ugyanez viszont már nem sikerült a 2015-ös kvalifikációs világbajnokságon Glasgow-ban, ahol csak 13 lett a gárda. Így szégyenszemre mehettek az ezen a hétvégén megrendezett riói olimpiai tesztversenyre, ami az utolsó kvalifikációs állomás volt.

Míg korábban egy román tornászcsapatot nem vágott a földhöz, ha két legjobbja (ebben az esetben Iordache és Laura Jurca) kiesett, mert volt helyettük más – ezúttal rövid volt a kispad. Szinte minden szeren minden tornászuk látványosat rontott (még Ponor is egy nagyot esett az ugrás során), így a csapat végül elszállt – vissza Bukarest felé.


Ebben a 11 másodpercben minden benne van


A bajok egyik oka, hogy nem tartott a csapattal a Romániának korábban két olimpián (2000-ben és 2004-ben) is csapat aranyat nyerő Octavian Bellu és Mariana Bitang, mert a szövetség – a ciklusban már nem először – éppen egy edzőváltást vezényelt le.

Rick McCharles, a Gymnastics Coaching magazinnak dolgozó korábbi edző és pontozó bíró a Guardiannek nyilatkozva azt mondta, félő, hogy Londonban láttunk utoljára román tornász csapatot, mert „az ország szegény, kifogyott a tehetségekből, és nincsenek olyan kiemelkedő minőségű edző komplexumaik, mint a riválisoknak, a világ élmezőnyében a románok helyét már régen átvevő amerikaiaknak és kínaiaknak, illetve az újabban feltörekvő briteknek, kanadaiaknak és franciáknak.”


Octavian Bellu 2000-ben (képünkön) és 2004-ben is olimpiai bajnoki címig vezette a román női csapatot


Így aztán a románok idén nyáron otthonról nézhetik, ahogy a csapatversenyben az 1976 óta először induló hollandok, vagy az 1948 után első bálozó belgák vetélkednek majd. A román tornasportban mindig másodhegedűs férfiak helyzete csak annyival jobb, hogy ők legalább első számú tartalékok a Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) rangsorában, azaz, ha kiszurkolják, hogy a 12 kvótát szerző nemzet közül valamelyik ne tudjon elindulni, akkor ott lehetnek Rióban.