Negyven embert tiltott ki Szöul az észak-koreai atomrobbantás miatt

Fotó: AFP / KNS

-

Dél-Korea újabb szankciókat vezetett be kedden északi szomszédja ellen, válaszul Phenjan idei kísérleti atomrobbantására és rakétakísérletére.


A büntetőintézkedések negyven magánszemélyt (köztük két külföldi – egy szingapúri és egy tajvani – állampolgárt) és harminc szervezetet sújtanak. A tiltólistán szereplőkkel a dél-koreai állampolgároknak a jövőben tilos lesz pénzügyi műveleteket folytatni.

A szankciók részeként megtiltják a Dél-Koreába való belépést minden olyan hajó számára, amely a megelőző 180 napban észak-koreai kikötőkben járt.

A szöuli kormány bejelentése előtt egy nappal Phenjan megelőző atomcsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, válaszul a két ország szokásos éves hadgyakorlatára. Észak-Korea a hadgyakorlatot a területét fenyegető megszállás főpróbájának tekinti.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) március 2-án fogadta el az eddigi legszigorúbb büntetőintézkedéseket Észak-Koreával szemben, mert Phenjan január elején újabb kísérleti atomrobbantást hajtott végre, majd egy hónappal később műholdat bocsátott fel ballisztikus rakétával, mindkét alkalommal megsértve a BT korábbi határozatait.