Növeli kelet-európai katonai jelenlétét az USA

Fotó: US Army / Spc. Timothy Koster

-

Három teljesen felszerelt dandár fogja figyelni 2017-től az oroszokat.


Növeli katonai jelenlétét Kelet-Európában az Egyesült Államok - írja a BBC. Jövő évtől három teljesen felszerelt dandárcsoport fog a kontinensen állomásozni, ez legalább 12 ezer embert jelent.

A BBC diplomáciai szakértője szerint az ukrajnai konfliktus kezdete óta ez a legkomolyabb erősítés az Egyesült Államok részéről. A Pentagon már az elmúlt hónapban bejelentette, hogy 2017-től négyszeresére növeli az európai védekezésre szánt büdzséjét. Az első dandár jövő év februárjában érkezik meg. A csapatok Észtország, Lettország, Lengyelország, Románia, Bulgária valamint Magyarország területén fognak hadgyakorlatokat végrehajtani - írja a Reuters.

Philip Breadlove tábornok, az Európában állomásozó amerikai erők rangidős vezetője szerint a terv demonstrálja az USA "kiegyensúlyozott és erős" kiállását a NATO szövetségesek mellett az erőszakos Oroszországgal szemben.

Egy amerikai dandárt körülbelül 4500 katona alkot, akiket saját járműveik és mindenféle felszerelésük követ. Robert Work amerikai védelmi miniszter azt mondta a Wall Street Journalnek, hogy több hadosztálynyi felszerelés lesz raktáron arra az esetre, ha harcra kerülne sor.


Oroszország nem fogja passzívan figyelni az amerikai katonai jelenlét európai megerősítését, és aszimmetrikus választ fog adni rá - mondta Alekszandr Grusko, Oroszország NATO-nagykövete a Rosszija 23 orosz állami hírcsatornán. A diplomata azt ígérte, hogy Moszkva következetesen meghoz majd minden olyan katonai intézkedést, amelyet szükségesnek tart a szavai szerint "indokolatlan" amerikai katonai jelenlét erősítésének ellensúlyozására.