Négyszázhúszmillió forintnyi lesz a FIFA elnökének éves fizetése

Fotó: Getty Images / Matthias Hangst

-

Másfél millió svájci frank (mintegy 420 millió forint) lesz a FIFA elnökének idei, éves fizetése – közölte szerdán a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség.


A tájékoztatás szerint Gianni Infantino beleegyezett abba, hogy ne kapjon bónuszt 2016-ra, ugyanakkor másfél millió svájci frankos fizetésen túl jár neki autó sofőrrel, fizetik a szállását, és kap még havi 2000 svájci frank – 560 ezer forint – „költőpénzt” egyéb kiadásaira.


2017-re ugyanakkor már bónuszra is jogosult a FIFA által előterjesztett új juttatáspolitikának köszönhetően.

A megállapodás féléves huzavonát zárt le. Korábban Infantino „sértőnek” mondta és elutasította azt az ajánlatot, hogy mintegy 2 millió svájci frankos fizetésért, de a bónusz lehetőségét teljesen kizárva vállalja a tisztséget.

A FIFA volt elnöke, Sepp Blatter és főtitkára, Jerome Valcke még busásabb fizetést kapott: 3, illetve 2 millió dollárt (azaz nagyjából ugyanennyi svájci frankot), ráadásként pedig 10 millió dollár bónuszt – fejenként – minden egyes világbajnokságért. Pénzügyi visszaéléseik miatt eltiltotta mindkettejüket a szövetség etikai bizottsága attól, hogy labdarúgással foglalkozzanak, a svájci szövetségi ügyészség pedig nyomoz ügyükben.