Négyszázezren dolgoznak feketén Magyarországon

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt / MTI / Szigetváry Zsolt

-

A feketelista.hu szerint 60 ezer vállalkozás érintett a feketefoglalkoztatásban. Nem csoda, hogy ilyen sokan vannak, a lap szerint ugyanis a bírságolás meglehetősen "kíméletes".


Magyarországon a feketegazdaság bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított aránya 22,1 százalék, ami megfelel a közép-európai országok átlagának - közölte a feketelista.hu gazdasági adatbázis.

Horvátországban és Romániában a legmagasabb, azaz 28,1 százalék a feketegazdaság GDP-hez mért aránya. Szlovéniában 23,1 százalék, Szlovákiában viszont csak 15 százalékon áll, míg Ausztriában mindössze a gazdaság 7,5 százalékát teszi ki a feketegazdaság.

Becslések szerint a feketegazdaság felét a feketefoglalkoztatás adja. A feketelista.hu a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatás-felügyeleti főosztályának adatait ismertetve írja: idén az ellenőrzött dolgozók 10,4 százalékát foglalkoztatták munkaszerződés, illetve bejelentés nélkül. A feketelista.hu "reprezentatív becslése" szerint így négyszázezer munkavállaló dolgozik feketén Magyarországon.

Az idén az első hat hónapban az 580 000 magyarországi gazdasági vállalkozás közül 9738 munkáltatót ellenőriztek, és 62 százalékuknál állapítottak meg különböző munkaügyi hiányosságokat. A feketelista.hu szerint jelentős üzleti körről van szó, hiszen "méltányos számítások szerint is" mintegy 60 000 vállalkozás lehet érintett. Az adókiesés több száz milliárd forintra becsülhető, azonban a bírságolás meglehetősen "kíméletes" az elemzés készítői szerint. A foglalkoztató (kis- és középvállalkozások esetében csak ismételt jogértést követően) 30 000 forinttól 20 millió forintig terjedő bírságra számíthat. Azonban a bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén a társaságot a közbeszerzésekből és az állami támogatásokból is kizárják.