Négyszáz új autóipari munkahely Nyírbátorban

-

A német Rosenberger családi cég autóipari alkatrészgyárat hoz létre 3,1 milliárd forintos beruházással.


A kormány 858 millió forinttal támogatja a családi tulajdonban lévő német Rosenberger cég 3,1 milliárd forint értékű, zöldmezős, nyírbátori beruházását. Az autóipari alkatrészeket gyártó üzemben 400 új munkahely jön létre – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken.

Papp Francisco, a Rosenberger Magyarország Kft. ügyvezetője elmondta, a versenyképesség megőrzése, javítása érdekében folyamatosan fejlesztenek a vállalatnál, világszínvonalú technológiájuk, jelentős gépparkjuk van.

A Rosenberger Magyarország Kft. 1998. februárban alakult, jelenlegi székhelye és gyártási helyszíne Jászárokszállás. A nyírbátori beruházás során 8 ezer négyzetméter új üzemet építenek, amelyen 6 ezer négyzetméter csarnok, ezer négyzetméter raktár és ezer négyzetméter iroda és szociális helyiség lesz. Gyártósori gépeket, berendezéseket, optikai és digitális mérőeszközöket állítanak munkába.

Szijjártó szerint a magyar gazdaság gerincét az autóipar alkotja, az ágazat tavaly minden idők legmagasabb termelési értékét állította elő, az idén az első hét hónapban újabb négyszázalékos növekedést ért el, több mint 151 ezer munkavállalót foglalkoztat, 4,5 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában.


Peter Rosenberger, a Rosenberger cégcsoport tulajdonosa és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter


Szijjártó Péter kitért arra, hogy Magyarország az elmúlt években sikeres volt a befektetések ösztönzésében, tavaly a magyar befektetési ügynökség rekordot döntött 1,4 milliárd euró beruházás vonzásával. Hozzátette, az idén már szeptember elejére a múlt évi érték kétszerese, 2,8-2,9 milliárd euró tőke jött Magyarországra rajtuk keresztül.

Szijjártó emlékeztetett: hat évvel ezelőtt a magyar kormány azt a célt tűzte ki, hogy Magyarország legyen Közép-Európa termelési központja, de a digitalizáció előtérbe kerülésével mára már az innovációs központ elérése az időszerű. Ehhez kellő munkaerő is szükséges, ennek érdekében a kormány jövő év elejétől több változtatást hajt végre, adókedvezményeket ad a munkaerőt mobilizáló cégeknek, jelentős mértékben csökkenti a vállalatok adminisztrációs terheit a képzési támogatási rendszerben.

Kijelentette: a magyar–német gazdasági együttműködés a magyar gazdaság fejlődésének alapját adja, tavaly a Németországba irányuló magyar export rekordot döntött. Az adatok az idén az első hét hónapban újabb 3 százalékos növekedést mutatnak.

A miniszter kiemelte, a Rosenberger cégnél napi rutin a technológiai fejlesztés, a német családi vállalat 7 ezernél is több munkavállalót foglalkoztat világszerte, tavaly árbevételét 15 százalékkal növelte, több mint 800 millió euróra.

Simon Miklós (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője szólt arról, hogy 2010 óta területükön a 21 százalékos munkanélküliség 8 százalékra csökkent, ehhez hozzájárult a közfoglalkoztatás, és az, hogy a elmúlt öt évben Nyírbátorban 3 ezer új piaci munkahely jött létre. A terület fejlődéséhez hozzájárul a jó közúti megközelíthetőség.